• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o litijumu u Srpskoj: Eksploatacija samo uz ozbiljne ekološke garancije

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska, kao i Srbija, raspolaže nalazištima ruda poput litijuma, magnezijuma, borne kiseline, te da će zajedničkim naporima učiniti najbolji mogući pristup tome.

 Dodik o litijumu u RS Izvor: Borislav Zdrinja

"Ono što drugi neće da čuju, a što je rekao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jeste da će se tek odlučivati nakon garancija koje trebamo dobiti za ekološke i druge parametre u vezi sa ukupnim projektom", rekao je Dodik novinarima u Parizu.

On je podsjetio da je 2006. godine kada je došao na vlast nasljeđivao aranžmane koji su bili štetni za Republiku Srpsku, poput prodaje Rafinerije nafte u Brodu za jedan evro Amerikancima.

"Kada smo uspjeli da sa Rusima dogovorimo aranžman koji je podrazumijevao da nam se plati 140 miliona i prihvate svi dugovi, te da se uloži 300 miliona, isti oni koji su napravili dogovor za jedan evro napali su taj projekat. Tako da to ništa nije slučajno, gotovo je identično", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

Podsjećamo, švajcarska kompanija "Arcore AG" u oktobru prošle godine je saopštila da je na području Lopara pronašla značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora. Međutim protiv otvaranja rudnika pobunili su se mještani koji su pokrenuli i peticiju.

Protiv iskopavanje litijuma u Srpskoj su i političari opozicionih stranaka.

Pročitajte i šta je naša ekipa zabilježila u susjednoj Srbiji, tačnije Jadru, gdje je takođe planirana eksploatacija litijuma.

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

BEZ KOPANJA LITIJUMA

Nadam se da ni u Srbiji, ni u BiH neće biti nikakvog iskopavanja litijuma.

Jole

O imovini RS moze samo da odlucuje vlast RS izabrana vecinom naroda. Imovina pripada iskljucivo entitetima po dejtonskom sporazumu i nema tog smita koji moze bilo sta tu da promjeni. A pogotovo ne smit koji nije visoki predstavnik iako se tako predstavlja. A nisu ovo 90te da smo sami na citavom svijetu.,niti je zapad sto je bio 90ih. Tako da ovaj put bi igranka malo drugacija bila u tom slucaju.

Zole

Šta kad Šmit nametne zakon o imovini pa muslimani budu odlučivali, kaži o tom nešto

MONDO REPORTAŽE