Politika

Dodik odlikovao premijera Srbije, Vučević poručio: Neki u BiH osporavaju teritorijalni integritet Srbije

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik uručio je danas premijeru Srbije Milošu Vučeviću odlikovanje - Orden Republike Srpske na lenti.

Izvor: Borislav Zdrinja

Vučević je svoje obraćanje započeo riječima da je kao gimnazijalac živio uz vijesti o nastanku Srpske, a kao student prava “strepio i čekao vijesti iz Dejtona”.

“Nisam mogao ni da sanjam da ću jednoga dana biti u prilici da dobijem ovako visoko priznanje predsjednika RS i doprinijeću učvršćivanju odnosa između RS i Srbije. Vjerujem da ćemo uz sve izazove, biti mudri, racionalni, strpljivi, čuvati Srbiji i RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, kazao je Vučević danas u Palati RS u Banjaluci.

Podvukao je da će Srbija, dok je Aleksandar Vučić na njenom čelu i on čelu Vlade Srbije, nastaviti da podržavaju Republiku Srpsku, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Svesrpskom deklaracijom.

“U to nemojte da sumnjate”, dodao je Vučević.

Dodao je i kako “nema ništa protiv” da političko Sarajevo podržava i pomaže Bošnjake u Srbiji.

“Nemamo nikakav problem da političko Sarajevo podržava i izgradi infrastrukturu u opštinam gdje žive Bošnjaci u Srbiji”, istakao je Vučević.

Poručio je da očuvanje RS mora biti zajednički imenitelj svima i iznad dnevne politike.

“Ko to ne prihvati nije dostojan vremena u kojem živimo. Ja se nadam da ću biti dostojan ovog odlikovanja i da vas neću obrukati. Neka živi srpsko jedinstvo, neka živi Republika Srpska i naša otadžbina Srbija”, kazao je Vučević.

Dodik je izjavio da je Vučević “pravi prijatelj RS i odani pripadnik srpskog naroda”.

“Ovo odlikovanje ide u prave ruke, čovjeku koji je sav život uložio na razvoju Srbije i afirmaciji odnosa sa RS", naveo je Dodik i kazao kako odlikovanje uručuje na dan, kada je 2006. godine, potpisan Sporazum o specijalnim vezama RS i Srbije.

Dodao je da je Vučević odigrao važnu ulogu u organizaciji Svesrpskog sabora, a koji su, dodao je, neki pokušavali osporiti, uz ocjenu da je osnovna poruka ovog sabora i deklaracije koja je uslijedila - mir.

Kazao je kako je Deklaracija sa Svesrpskog sabora čvršći dokument nego Dejtonski sporazum

“Imao sam priliku da upoznam sve vlasti u Srbiji i moram da kažem da sa timom Aleksandra Vučića imamo nabolje moguće odnose i oni se vide na svakom koraku. Ovo je razumna politika Vučića, osvojiti u datom trenutku maksimalne koristi za vlastiti narod i državu. Taj majstorluk može da se uči”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučević je kazao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i sve što dogovore dva entiteta i tri konstitutivna naroda

“Sve što postignu u saglasju je i ne samo prihvatljvo, nego i obavezujuće. Ono što je donijelo mir u BiH, ne smije da bude promijenjeno nasilno, suprotno volji jednog entiteta ili naroda”, dodao je.

Poručio je da “neki u BiH pokušavaju osporiti teritorijalni integritet Srbije”.

“Ali bojim se da neki u BiH osporavaju integritet Srbije. Nama se oduzima dio teriotrije, govorim o Kosovu i Metohiji, i to treba da bude prihvaćeno kao normalna stvar. Mi tražimo samo jednak odnos prema Republici Srbiji. Ako hoćete da smo partneri, nemojte da nam oduzimate dio teritorija i da amputiramo dio svog tijela, da ne kažem duše, u nadi da ćemo ugledati neko svjetlo u budućnosti”, kazao je Vučević u Banjaluci.

Govoreći o putnim projektima RS i Srbije, i uopšte infrastrukturnim, rekao je da stoji prijedlog o gradnji autoputa i željeznice od Beograda do Sarajeva, ali i da povezivanje sa RS, vidi i kao povezivanje BiH.

“Hoćete jaku BiH, treba samo da zavolite jaku Republiku Srpsku isto kao Federaciju BiH. Naša ruka saradnje je ispružena. Dogovor Srba i Bošnjaka bi bio od velikog značaja za oba naroda i obe države”, poručio je.

Ocijenio je da se “boji da se Srbija ubacuje u priču”, onda kada se nema šta drugo ponuditi građanima.

Dodik smatra da će se morati čekati neke nove političke elite u BiH da bi shvatili ono o čemu je Vučević govorio. Poručio je i da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva, danas bi bila izgrađeni Buk Bijela i aerodrom u Trebinju.

“Biće izgrađeni, i šta ćete onda , uživati u malim pakostima da ste nešto zaustavili, ništa niste zaustavili”, zaključio je Dodik.

(MONDO)