Politika

Kako glasati na izborima: Samo ovako će vaš glasački listić biti važeći (VIDEO)

Autor Dragana Božić

Ako ste odlučili izaći na izbore, a niste sigurni kako pravilno glasati, pogledajte video koji će vam riješiti svaku dilemu.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Da bi vaš glas bio važeći na Lokalnim izborima 2024. godine potrebno je da se upoznate sa pravilima odnosno izmjenama Izbornog zakona BiH koje su na snazi.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata unutar jedne političke opcije, sada je moguće zaokružiti najviše tri imena kandidata.

To je novost u odnosu na ranije kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata unutar jedne političke opcije ili koalicije ili liste nezavisnih kandidata.

Dakle, ako želite dati glas određenoj stranci (moguće je glasati samo za jednu političku opciju da bi glas bio važeći) osim stavljanja znaka X u kružić kod imena te stranke (nije obavezujuće) dozvoljeno je staviti znak X maksimalno pored tri imena sa liste izabrane političke opcije.

Ukoliko birač stavi znak X pored imena četiri ili više kandidata, glas će se računati samo političkoj stranci, odnosno posljedično ići će u korist nosiocima listi.

Za izbor načelnika i gradonačelnika glasački listić bit će važeči ako označite X ispred imena samo jednog kandidata.

U izbornim jedinicama u kojima se biraju pripadnici nacionalnih manjina imate mogućnost glasati za pripadnika nacionalne manjine tako što ćete označiti samo jedno ime na posebnoj listi kandidata.

Ako ste se odlučili da glasate za pripadnika nacionalnih manjina, ne možete ujedno glasati za stranku ili koaliciju ili listu nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, jer ako biste glasali za obje opcije, vaš listić bio bi nevažeći.

Nove tehnologije

Ako je vaše biračko mjesto među onima na kojima će se, u sklopu pilot projekta za uvođenje novih tehnologija, glasački listići skenirati, proces glasanja je u suštini isti, kao kada se izbori provode na “stari način”.

Jedina razlika je u tome što se glasački listić skenira. Na video snimku Centralne izborne komisije BiH detaljno je objašnjeno kako se to radi.

U ovom slučaju oba glasačka listića, onaj za odbornike i onaj za načelnika ili gradonačelnika, stavljaju se u dvije odvojene fascikle.

Kada birač obavi glasanje, vraća listiće u fascikle, kako bi se zaštitila tajnost glasanja, ali tako da gornji dio listića, onaj sa zaglavljem, bude slobodan, da bi se mogao ubaciti u skener.

Ako je sve u redu, skener automatski “povlači” cijeli listić i na ekranu se pojavljuje obavještenje “vaš glasački listić je skeniran”.

Provjerite gdje glasate

Na sajtu Centralne izborne komisije BiH možete provjeriti da li ste registrovani za glasanje na lokalnim izborima i na kojem glasačkom mjestu možete glasati.

Unošenjem podataka (ime, prezime i matični broj) na sajtu CIK-a možete saznati gdje glasate.

I posljednje, ali ne i manje važno, kad krenete na izborno mjesto ne zaboravite lični dokument. Bez njega nećete moći glasati.

(Mondo)