Politika

Ko nema razloga za zadovoljstvo u Banjaluci: Podrška DNS-u tri puta manja, SPS i Ujedinjena Srpska skoro "prepolovljeni"

Autor Brankica Spasenić

Iako gotovo sve stranke u Republici Srpskoj poručuju da su zadovoljni ostvarenim rezultatima na upravo završenim Lokalnim izborima, broj glasova pokazuje da neki ne samo da nemaju razloga za zadovoljstvo, nego bi trebalo da se zabrinu značajnim padom podrške birača.

Izvor: MONDO

Kada je u pitanju Banjaluka, samo SNSD bilježi značajan rast glasova za odborničku listu u odnosu na Lokalne izbore 2020. godine, pa iako su izgubili u trci za gradonačelnika Banjaluke, za odborničku listu imaju oko 6.200 glasova više, te će umjesto dosadašnjih devet, sada imati 11 odbornika i bez njih je teško zamisliti formiranje skupštinske većine.

Najveći "gubitnik" izbora je DNS koji vodi Nenad Nešić, a koja u Banjaluci bilježi potpuni fijasko (iako puno bolja situacija nije ni u drugim lokalnim zajednicama). Glasovi za ovu stranku u Banjaluci su tri puta manji u odnosu na prije četiri godine, te sasvim izvjesno neće ući u Skupštinu Grada Banjaluka.

Na Lokalnim izborima 2020. godine DNS je u Banjaluci imao 6.790 glasova i bili su peta stranka po snazi, dok je u nedjelju za njih glasalo svega oko 2.270 birača i po broju glasova su 11. stranka u Banjaluci. O kako malom broju glasova se radi dovoljno govori i to da je 15 kandidata za odbornike u Banjaluci pojedinačno dobilo više glasova nego zbirno cijeli DNS.

Slična situacija je i sa SDS-om koji takođe neće imati odbornika, a cijela stranka je u Banjaluci dobila ukupno 2.128 glasova što je oko 1.700 glasova manje u odnosu na 2020. godinu kada su imali ukupno. 3.864 glasa.

Dok u Socijalističkoj partiji SrpskeGorana Selaka tvrde da su ostavrili rast u odnosu na Opšte izbore, glasovi kada su u pitanju Lokalni izbori prije četiri godine pokazuju da je podrška ovoj stranci u Banjaluci skoro prepolovljena.

Na Lokalnim izborima 2020. godine SPS je imao 8.539 glasova i bili su čak treći po snazi u ovom gradu, dok su prema posljednjim podacima CIK-a BiH (na oko 99,2 odsto obrađenih biračkih mjesta) sada dobili 4.936 glasova. Takođe, predsjednik ove stranke Goran Selak, koji je vodio dosta aktivnu i upadljivu kampanju ove godine, sada je dobio podršku oko 2.840 birača, a prije četiri godine je imao oko 5.120 glasova.

Još jedan svojevrsni gubitnik u Banjaluci je Ujedinjena Srpska koja je prema posljednjim podacima dobila 5.429 glasova dok je prije četiri godine imala podršku oko 8.500 birača. Očigledno da im nije pomoglo ni to što je ove godine listu nosio predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić koji je dobio ukupno 1.749 glasova (na oko 99,2 odsto obrađenih mjesta). Kakateristično je da je predsjednik Gradskog odbora ove stranke u Banjaluci i dosadašnji odbornik Neven Stanić, sada dobio 902 glasa, dok je prije četiri godine imao 2.155 glasova.

Što se tiče ostalih stranaka, koje su i do sada učestvovale u radu gradske skupštine u Banjaluci, PDP i Socijalistička partija su ostvarile rast od oko 1.500 glasova, a DEMOS bilježi pad za oko hiljadu glasova.