• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kažu najnoviji rezultati izbora u Banjaluci?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ovo je raspored odborničkih mandata za Skupštinu grada Banjaluke nakon prebrojavanja 99,23 posto glasova i objavljivanja preliminarnih podataka na stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

 Najnoviji rezultati izbora u Banjaluci 2024 Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Uodborničke klupe će SNSD, PDP, SP, SPS, Ujedinjena Srpska, DEMOS, Narodni front, Nezavisni pokret "Svojim putem" Igor Radojičić te lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića. Mandat je osvojio i Saša Čudić ispred nacionalnih manjina, koji ima 592 glasa ili 43,88 odsto.

SNSD je osvojio 32.187, što znači da bi ta stranka trebalo da ima 11 odbornika u novom sazivu Skupštine grada Banjaluke.

PDP je osvojio 20.871 glasa i u novoj skupštini će imati 7 odbornika.

Socijalistička partija je treća sa 5.855 glasova, slijedi Ujedinjena Srpska (5.429 glasova), DEMOS (5.046 glasova), SPS (4.936 glasova) i Narodni front (4.864 glasa). Oni će imati po dva odbornika.

Nezavisni pokret "Svojim putem" Igor Radojičić je osvojio 4.253 glasova, a lista "Za pravdu i red" Nebojše Vukanovića 3.019 i oni za sada imaju po jedan mandat.

SNSD i PDP imaju isti broj mandata kao i u odlazećem sazivu, dok će SPS, Ujedinjena Srpska i DEMOS imati po jednog manje.

Ko će u klupe?

Ko su novi odbornici

Ako se pogledaju odborničke liste i broj osvojenih glasova iz SNSD bi u odborničke klupe trebalo da sjednu Vlado Đajić, Goran Talić, potom ministar finansija BiH Srđan Amidžić i narodni poslanik Mladen Ilić. Slijede Bogoljub Zeljković, Snežana Kutlešić-Stević, Ljubo Ninković, Marijana Kapović Solomun, Marinko Umičević, Dragan Lukač i Ljiljana Svjetlanović.

Ukoliko se Amidžić i Ilić odreknu mandata, njih će zamijeniti Žana Grmuša i Nenad Grbić.

Odborničke klupe PDP trebalo bi da zauzmu narodni poslanik Nebojša Drinić, lider PDP Branislav Borenović, Tanja Palačković, dosadašnji gradski menadžer Bojan Kresojević, narodni poslanici Mirna Savić-Banjac i Tanja Vukomanović, te dosadašnji šef kluba PDP Dragan Milanović.

Ukoliko Drinić, Borenović, Savić-Banjac i Vukomanović ne prihvate mandat, umjesto njih će ući Milada Šukalo, Jovo Savanović, Smiljana Moravac-Babić i Krsto Golijanin.

Ispred SP u odborničke klupe bi trebalo da uđu Nikola Vukčević i Petar Jokanović, a ispred US mandate su osvojili lider stranke Nenad Stevandić i Neven Stanić.

Ako Stevandić odustane od mandata na njegovo mjesto dolazi Dejan Sejmanović.

Po dva mandata dobio je i DEMOS, a klupe bi trebalo da im popuni Boran Bosančić i Đuro Čubrilović.

S obzirom na to da je Bosančić generalni sekretar Narodne skupštine RS teško je vjerovati da će prihvatiti mandat pa bi umjesto njega trebalo da u Skupštinu grada Banjaluke uđe Nikola Luburić.

Ispred SPS u Skupštinu grada ulazi predsjednik ove stranke Goran Selak i vršilac dužnosti Kazneno-popravnog zavoda „Tunjice“ Saša Gligorić.

Ispred NF mandat su osvojili Dijana Ješić i Branislav Čerek.

U skupštinske klupe bi trebalo da zasjedne i Igor Radojičić koji je osvojio mandat ispred Nezavisnog pokreta “Svojim putem”.

Vukanovićeva Lista za pravdu i red osvojila je jedan mandat, a prvi je bio poslanik Milan Savanović. Ukoliko odustane od mandata u odborničke klupe će sjesti Igor Mandić.

(Srpskainfo/Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE