Politika

Nakon pola godine: U utorak treba da bude deblokiran rad Doma naroda

Autor Dragana Božić

Sjednica je zakazana za 29. novembar u 11.00 časova.

Izvor: Srna

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prekinute u martu zbog protivljenja bošnjačkih delegata da se raspravlja o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim je, između ostalog, bio predviđen odlazak stranih sudija iz ovog suda, zakazan je za utorak, 29. oktobra.

Nakon više neuspješnih pokušaja da sjednica započeta 18. marta bude nastavljena, od kojih je posljednji bio 8. oktobra, predlagač zakona Želimir Nešković saopštio je da će ga povući iz procedure, čime bi trebalo da se steknu uslovi za deblokiranje rada Doma naroda nakon sedam mjeseci. Neškovićev Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i dalje je na dnevnom redu i trebalo bi da na sjednici bude zvanično povučen iz procedure.

Na dnevnom redu je i Neškovićev zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se predviđa uvođenje nulte stope PDV-a za određene vrste proizvoda.

PDV, prema ovom prijedlogu, ne bi bio obračunavan na sve vrste hljeba, sve vrste mlijeka, lijekove i pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, te učila, informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Delegati bi trebali, između ostalog, da razmotre u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu, a koji se odnosi na zaštitu integriteta izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija.

Na dnevnom redu je i više izvještaja, te davanje saglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma.

(Srna)