• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački delegati nastavili bojkot: Ni nakon pauze ništa od sjednice Doma naroda BiH

Autor Dušan Volaš

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je počela u 11 časova, pa onda prolongirana za 12 časova, neće biti nastavljena jer se ni nakon pauze nisu pojavili delegati Kluba Bošnjaka.

 Ponovo prekinuta sjednica Doma naroda PS BiH Izvor: SRNA/Nataša Čeremidžić

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Dragan Čović zaključio je današnju sjednicu zbog nedostatka kvoruma, poručivši Bošnjacima, čiji delegati blokiraju rad ovog doma, da razmisle o svojim potezima, jer se blokira rad svih institucija u BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao je danas da nastavi sjednicu prekinutu 18. marta, kada je Klub delegata bošnjačkog naroda napustio zasjedanje zbog uvrštavanja u dnevni red Prijedloga zakona o Ustavnom sudu delegata Želimira Neškovića (SDS).

Čović je konstatovao da su na sjednici prisutna tri delegata iz Kluba srpskog naroda, četiri iz reda hrvatskog, dok predstavnika Kluba Bošnjaka nije bilo.

"Žao mi je što time ulazimo u blokadu od strane Kluba Bošnjaka koja traje već tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići", rekao je Čović.

On je naveo da je moguće da bude zakazana hitna sjednica ovog doma na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti prijedlog budžeta institucija BiH o kojem bi Savjet ministara trebao da raspravlja na današnjoj sjednici.

U pauzi između nastavka ove sjednice, medijima su se obratili delegati Kluba Bošnjaka, još jednom poručujući da neće doći na sjednicu dok je god na njenom dnevnom redu Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH.

Džaferović je rekao da bošnjački delegati neće da razmatraju, kako kaže, protivustavni zakon, pozivajući delegate iz reda srpskog i hrvatskog naroda "da ih podrže"

Delegat u Klubu srpskog naroda Želimir Nešković predložio je na martovskoj sjednici zakon o Ustavnom sudu BiH, koji ova zemlja nema, ali je dopuštena mogućnost njegovog donošenja.

Prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske tri kako bi iz svakog od konstitutivnih naroda moglo da bude izabrano najviše troje sudija.

Uveo bi se i etnički veto, odnosno da za odluku mora glasati najmanje jedan sudija iz svakog naroda, što sad nije slučaj. Prema pravilniku Ustavnog suda BiH trenutno se glasa prostom većinom od pet sudija, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Ustavni sud BiH čini devet sudija, od kojih se četiri (u praksi po dva Bošnjaka i Hrvata) biraju u Parlamentu Federacije BiH, dva u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a trojicu sudija imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Politički predstavnici iz Republike Srpske poručili su da NSRS neće imenovati sudije dok Ustavni sud BiH ne napuste međunarodne sudije.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE