Politika

Ambasadorka BiH u Češkoj nema diplomu, evo šta kažu u ministarstvu

Autori mondo.ba Željko Svitlica

Ambasadorka Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević Sopta imenovana je na to mjesto iako nema obaveznu diplomu visoke stručne spreme.

Prag
Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

Mlinarević je na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na ambasadorsko mjesto u Pragu imenovana u aprilu ove godine, a agreman je dobila 30. avgusta. Odluku o imenovanju potpisao je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva inostranih poslova (MiP BiH) i Odluci o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, neophodno je da ambasadori imaju univerzitetsku diplomu.

U MIP BiH, na pitanje o Mlinarevićevoj kažu da je imenovanje ambasadora BiH u isključivoj ustavnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, te da ovo ministarstvo nema nadlženosti da eventualno zaustavi proces imenovanja ambasadora.

"Nakon što se o imenovanju ambasadora usaglase kabineti tri člana Predsjedništva i zvaničnom odlukom o tome obavijeste Ministarstvo inostranih poslova BiH, MIP BiH dalje postupa u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora BiH i propisanim procedurama, te o imenovanju obavještava zemlju prijema. Kao i u svim ostalim imenovanjima, Ministarstvo inostranih poslova BiH je tako postupilo i u slučaju ambasadorke u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta."

Martina Mlinarević Sopta je regionalno popularna književnica, blogerka i nekadašnja novinarka iz Ljubuškog

Dalje se navodi da je uvidom u dokumentaciju koju je imenovana ambasadorka dostavila, utvrđeno da nedostaje fakultetska diploma koja je propisana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji MIP i zatraženo je da je dostavi radi kompletiranja personalnog dosijea i otpočinjanja priprema u skladu sa važećim propisima.

"S obzirom na činjenicu da uvjerenje o visokoj stručnoj spremi nije dostavljeno, Ministarstvo inostranih poslova BiH sačinilo je službenu zabilješku i o tome obavijestilo Predsjedništvo BiH.''

U službenoj zabilješci koju su objavili brojni mediji piše da je Mlinarević obavijestila Predsjedništvo BiH, prije početka procedure imenovanja, da je ''spriječena da priloži diplomu.'' Takođe ih je informisala da je u ''dogovoru sa svojim dragim prijateljima iz Češke ambasade odlučila prebaciti svoj apsolventski status i završni ispit odraditi na Karlovom univerzitetu u Pragu.''

Marina Mlinarević
Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Portal Frontal saznaje da je ovaj slučaj zbog sumnje na koruptivne radnje anonimno prijavljen Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) gdje nam nisu mogli potvrditi niti komentarisati tu informaciju.

U Predsjedništvu BiH nam je rečeno da informacije o ovom imenovanju zatražimo pismenim putem.

Ministarstvo inostranih poslova ranije je učestvovalo u lancu provjere kandidata za ambasadorska mjesta, utvrđujući pravilnik kojim se propisuje način verifikacije znanja stranih jezika, kao i način provjere širih i specifičnih znanja kandidata za ambasadorske funkcije.

Predsjedništvo BiH je, međutim, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, na sjednici 14. marta 2013. godine, odlučilo da ne prihvati procjenu ministarstva za neke od tadašnjih kandidata za ambasadore, pa je ovo ministarstvo odlukom Predsjedništva isključeno iz procedure provjere svih budućih kandidata za ambasadorske funkcije.