Politika

Situacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske na granici incidenta

Autori mondo.ba Brankica Spasenić

Situacija u Narodnj skupštini Republike Srpske, večeras je dovedena na granicu incidenta. Poslanici opozicije koji tvrde da dokument Program reformi koji im je dostavljen kao materijal za večerašnje zasjedanje, nije original.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je večeras tokom uvodnog obraćanja poslanicima RS, podvukao da Program reformi BiH ne prejuduicira članstvo BiH u NATO:

"To je vrlo važno, ne prejuduicira članstvo u NATO. Do sada su ključne riječi bile integracija u članstvo", kazao je Dodik tokom govora kojeg su sve vrijeme pratili uzvici opozicije "podvala", "prevara" i "izdaja".

Sve vrijeme njegovo obraćanje za govornicom Narodne skupštine RS prate glasna negodovanja i uzvici, te zvižduci opozicionih poslanika koji pokušavaju onemogućiti Dodika da govori, jer tvrde da dokument koji je večeras pred njima, "nije original".

"Nećemo u NATO, nećemo u NATO!", viču poslanici opozicije dok Dodik drži govor.

Dodik međutim tvrdi da se radovao večerašnoj skupštini, i da je očekivao ozbiljan ambijent.

"Razumijem da je sve ovo demkoratija. Poštujem njihov stav, kao i da nisu glasali za Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je donijela NSRS, kao i da su njihovi ministri u Savjetu ministara BiH uradili Akcioni plan na 156 strana. Moja uloga je bila nezahvalna. Došao sam kada je dokument Akcioni plan bio urađen i samo se tražilo da se usvoji na nekom od nivoa", trvdi Dodik, dok opozicionari lupaju o stolove u sali.

"Udri jače. Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo, ovo nisam imao do sada", dodao je Dodik.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković je čak prišao govornici i Dodiku i pokušao ispred njega staviti zastavicu NATO saveza.