• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Prva sjednica Savjeta ministara 30. decembra

Autor Srna/MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo što je danas BiH dobila novi saziv Savjeta ministara i najavio za 30. decembar prvu sjednicu u ovom sazivu.

U obraćanju javnosti nakon zajedničkog sastanka novoimenovanog i prethodnog Savjeta ministara Tegeltija je rekao da je pokazano da se u BiH vlast može prenositi na demokratski način bez obzira na vremensko zakašnjenje.

Tegeltija je dodao da je održao i kratak sastanak sa novim sazivom Savjeta ministara.

Možda će vas zanimati

"Pred nama je dosta obaveza do kraja godine, a ulazimo i u praznike", rekao je Tegeltija i dodao da je dogovoren termin prve sjednice Savjeta ministara, o čijem će dnevnom redu javnost biti pravovremeno obaviještena.

Predsjedavajući Savjeta ministara kao jedan od prvih zadataka novog Savjeta najavio je utvrđivanje budžeta BiH za 2020. godinu.

"Nacrt budžeta za 2020. godinu nije gotov i ne može biti gotov dok ga novi ministri ne vide i ne usaglase se o njemu", rekao je Tegeltija i podsjetio da se potom budžet šalje Predsjedništvu i parlamentu BiH u dalju proceduru.

On je naveo da je zadužio sve ministre da sa ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom obave konsultacije, nakon čega slijedi usaglašavanje.

"Smatram da je realno da u prvom kvartalu 2020. godine dobijemo budžet", najavio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, iznos pojedinih pozicija zavisiće od toga koliki će biti usvojen globalni fiskalni okvir, nakon čega će se raditi budžet za 2020. godinu.

OHR: Novi Savjet ministara da pokrene BiH naprijed

Kancelarija visokog predstavnika saopštila je da od novog Savjeta ministara očekuje da odmah počne da preduzima potrebne korake da BiH pokrene naprijed, u skladu sa njenim obavezama i deklarisanim ciljevima.

"Puno poštovanje i kontinuirano sprovođenje Dejtonskog sporazuma, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije – to je ono što treba BiH i što se očekuje od Savjeta ministara da realizuje", ističu iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da, osim ovih prioriteta, očekivanja građana BiH takođe idu u pravcu da se vrijeme izgubljeno u proteklih 15 mjeseci mora nadoknaditi.

"Kako bi se ostvario taj cilj, usvajanje dovoljno velikog budžeta za 2020. godinu na nivou koji omogućava institucijama BiH da izvršavaju svoje ustavne i zakonske obaveze bio bi ključni instrument Savjeta ministara", naglašava se u saopštenju.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je danas imenovanje novih ministara i zamjenika ministara u Savjetu ministara, koji su potom položili zakletvu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE