• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija saglasna: Stvar je gotova, Program reformi je put BiH u NATO

Autor mondo.ba/SRNA

Članovi opozicionih stranaka u Srpskoj, nakon objavljivanja Programa reformi, saglasni u stavu da tim dokumentom BiH ide u NATO, te da je to nepovratan proces. Dodika optužili za obmanu naroda.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da u navedenom dokumentu nema Republike Srpske i njenih institucija, te da je vidljivo da se ide ka prenosu nadležnosti, te formiranju novih institucija na nivou BiH.

"Nije dobro što u ovom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske i što Narodna skupština nema ulogu. Ovaj proces je bez razloga bio sakriven od javnosti", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci.

Možda će vas zanimati

On kaže da će proces članstva u NATO biti vođen posredstvom institucija BiH bez mogućnosti da učestvuju insTitucije Republike Srpske i dokument se suštinski ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

"Ovim se stavlja granica na Drini. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se sada želi sakriti iza Narodne skupštine, čije će zasjedanje o dokumentu biti besmisleno. O ovome treba govoriti istinito, jer je stvar gotova“, zaključio je Borenović.

Mladen Bosić, član Predsjedništva SDS-a i delegat u Domu naroda BiH ističe da SNSD, pokušajem obmane oko namjene dokumenta "Plan reformi", vrijeđa inteligenciju naroda Republike Srpske.

„Neosporno da je dokument namjenjen direktno NATO savezu, bez obzira da li mu je naziv ANP ili Plan reformi“, kazao jeMladen Bosić, član Predsjedništva SDS i delegat u Domu naroda BiH.

On je kazao da je Dodikovim potpisom počela deblokada BiH puta ka NATO savezu, a na kraju tog puta će, kao što je to bilo i u svim ostali zemljama članicama, biti formalizovana odluka.

„Ovdje se radi o kukavičkom pokušaju obmane srpskog naroda kroz naziv dokumenta i njegov tekst. U toj prevari svoj udio prećutnom saglasnošću imaju i predstavnici NATO saveza“, istakao je Bosić.

„Za Republiku Srpsku je od životne važnosti da li će na rijeci Drini imati vojnu granicu sa Srbijom. Sam put BiH u NATO bez Srbije je zato problematičan za srpski narod i znači napuštanje proklamovane politike neutralnosti Republike Srpske“ , naglasio je član Predsjedništva SDS.

On je ponovio da je notorna laži tvrdnja da je i Srbija na istom putu saradnje sa NATO kao i BiH, jer Srbija proglašenom neutralnošću nije zemlja kandidat.

„Ovo nije pitanje bezbjednosti samo Republike Srpske, nego i Srbije i zato bi bilo normalno da se i njeno rukovodstvo izjasni o ovom strateškom preokretu od najveće važnosti za budućnost srpskog naroda sa dvije strane rijeke Drine“, zaključio je Bosić.

Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a smatra da od svog nastanka do danas Republika Srpska nije doživjela ovakav udarac i izdaju kao što je to sa ''Programom reformi BiH'' kojim se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti .

„Izgleda da ćemo, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije! Ovo pokazuje koliko je opasno kada jedan čovjek u svoje ruke stavi svu političku moć, da bi onda pregazio sve institucije i interese srpskog naroda!“, kazala je Pandurević.

Ona je kazala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizovao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj evroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Nažalost, moramo reći : Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik“ – rekla je Panurević.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju ''evroatlantske integracije'' kao cilj i čak 59 puta riječ ''NATO''! 

„Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH! Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO! S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1.mata 1992“ – istakala je Aleksandra Pandurević.

Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ''Saradnja sa susjedima'' navodi da će u fokusu te saradnje biti ''evroatlantske integracije'' i da ćemo izgleda, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije!

„Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti", naglasila je Pandurević.

„Zapanjujuće je da se Dodik toliko osilio, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje parspektivne vojne imovine na BiH, a od Republike Srpske otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om. I da se ogoli do kraja, narodu je obećavao ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a NATO-u obećava Apelacioni sud na nivou BiH i mješovitu specijalizovanu jedinicu za spašavanje. Dakle, Republika Srpska ostaje i bez nadležnosti u oblasti civilne zaštite“ – zalljučila je Pandurević.

Ona je na kraju pozivala Dodika da se do ponedeljka osvijesti, da ne bi završio na najsramnijoj stranici srpske istorije, i da u ponedeljak zajedno nađu izlaz i spase što se spasiti može.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE