• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posebna sjednica: NSRS u ponedjeljak o Programu reformi BiH

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o Programu reformi koje je Predsjedništvo BiH usvojilo na vanrednoj sjednici 19. novembra, počeće u ponedjeljak 23. decembra u 17 sati.

Odlučeno je to danas na sjednici Kolegijuma NSRS, a predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović je istakao da je sjednica sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te da počinje kasnije zbog Dodikovih obaveza, kao i da će se on obratiti poslanicima skupštini Srpske.

Čubrilović je precizirao da će se pred poslanicima NSRS naći Informacija o dokumentu Program reformi BiH, a da će kao prilog biti dostavljeni i drugi materijali „koji mogu da posluže kao pojašnjenje za predloženu tačku dnevnog reda“.

Možda će vas zanimati

Među njima su, istakao je Čubrilović, Godišnji nacionalni program BiH 2019. – 2020., Odluka o usvajanju programskih reformi, sve odluke Predsjedništva BiH od 2001. do 2019. godine u vezi sa saradnjom BiH i NATO, Strategija spoljne politike BiH 2018. – 2023., te Rezoluzicija o proglašenju vojne neutralnosti koju je donijela skupština RS.

Izvor: Brankica Spasenić, mondo.ba

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je kazao da je u Programu reformi BiH "ključna rečenica u uvodnom dijelu, na strani pet".

"Kaže se da se ovaj dokument donosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u, a o čemu će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Stanić.

On smatra da je ovo skraćena verzija ANP-a, a da je "Bakir Izetbegović ponudio ovu rečenicu Dodiku".

"Ona unaprijed ne određuje sudbinu ulaska BiH u NATO, ali nijedan dokument nije prejudicirao to - Makedonije, Crne Gore itd. O ulasku će odlučivati NATO savez, a ne BiH. RS nema više ni u fusnotama, isključena je iz svih varijanti", rekao je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo smatra da ovaj dokument predstavlja opredjeljenje BiH ka NATO-u, kao i da zakazivanje posebne sjednice NSRS, neće ništa promijeniti. On je ocijenio da je sjeednica trebalo da s eranije održi, kao i da na zasjedanju u ponedjeljak neće biti moguće postići jedinstvo.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE