• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Pale su sve Dodikove maske; Evo šta kažu iz SNSD-a

Autor mondo.ba

"Konačno su pale sve Dodikove maske i potpuno je jasno da Republika Srpska nezaustavljivo juri ka punopravnom članstvu u NATO" izjavio je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

 Šarović: Pale su sve Dodikove maske; Evo šta kažu iz SNSD-a Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Šarović je ovo rekao komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića medijima "da su od Dodika dobili ANP".

"Što je najzanimljivije, od člana Predsjedništva Milorada Dodika, kao ni od njegove stranke, još nema nikakvog demanta, osude ili pokušaja korekcije ovako jasne javno izrečene tvrdnje", ističe. 

Možda će vas zanimati

Prema njegovim riječima, poslije ovakvog, "javno izrečeno stava prvog čovjeka Predsjedništva BiH, niko više nema pravo da ćuti, posebno ne oni koji se to tiče: građani, borci, udruženja“.

"Neiznošenje stava, ćutanje i ravnodušnost kao da se to nikoga ne tiče, je ustvari jasno odobravanje, odobravanje puta ka NATO kojim Milorad Dodik vodi RS“, naglasio je predsjednik SDS.

On je kazao da je put ka NATO životno i opšte nacionalno pitanje, a ne samo političko pitanje.

„Ovo je pitanje svakog građanina RS i sakrivanje istine od njih je podcjenjivanje vlastitog naroda ali i izdajstvo neviđenih razmjera do sada", kaže Mirko Šarović u saopštenju za medije. 

Kovačević: Zašto Šarović nije glasao protiv ANP-a

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da bi Mirko Šarović, umjesto što daje najjeftinije populističke izjave, mogao da objasni javnosti u Republici Srpskoj zašto za toliko vremena koliko je sjedio u Savjetu ministara nije stavio na dnevni red Godišnji nacionalni program (ANP) i glasao protiv njega, čime bi ga zauvijek skinuo sa dnevnog reda.

"Moram da kažem da su najnotornije gluposti to da bilo ko kaže da je Program reformi BiH ANP i da je to put u NATO. Dakle, ponavljamo da Program reformi nije ANP, nije MAP, ne vodi BiH u NATO, što su direktno rekli ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, kao i izaslanik državnog sekretara SAD Metju Palmer", rekao je Kovačević.

On je rekao Srni da se slanjem Programa reformi u BiH u Brisel ništa neće dogoditi.

"To znači da se ne radi o ANP-u, jer kada pošaljete ANP u Brisel automatski se aktivira MAP. Rečenicom Metjua Palmera da se ništa neće dogoditi onog trenutka kada program reformi stigne u Brisel smo jasno dobili potvrdu i od američke strane da se ne radi o ANP-u", rekao je Kovačević.

Portparol SNSD-a je istakao da je u pitanju usaglašeni dokument koji predviđa saradnju sa NATO, najsličniju onoj kakvu sa Alijansom ima Srbija.

"I mi ćemo i u budućnosti da se ponašamo na isti način. Sve ovo što radi opozicija posljednjih dana predvođena SDS-om je najjeftiniji populizam, jer kako možete pozivati da se nešto predoči javnosti za šta smo mi jasno rekli da ćemo predočiti javnosti, da ćemo tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, da ćemo tražiti da se Narodna skupština Republike Srpske izjasni o usklađenosti Programa reformi sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti", rekao je Kovačević.

On je istakao da su u SNSD-u uvjereni da je Program reformi BiH u potpunosti usklađen sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

Kovačević je podsjetio javnost da je član Predsjedništva BiH koji je dolazio iz Republike Srpske, a koji je bio u najvišem rukovodstvu SDS-a Borislav Paravac, još 2005. godine na Predsjedništvu usvojio da je NATO strateški cilj BiH. Tu rečenicu je kasnije sadržavao svaki dokument koji je govorio o saradnji BiH i NATO-a.

"Ovo je sada prvi dokument koji je usvojio Milorad Dodik u kojem piše da se članstvo u NATO ne prejudicira, odnosno da se uopšte ne razmatra. Time možemo reći da je ta stvar skinuta sa dnevnog reda", rekao je Kovačević.

PDP: Gdje je dokument?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom je potvrdio da je Bosna i Hercegovina dobila ANP i da pod nazivom "Program reformi" putuje u Brisel što predstavlja novu trasu puta BiH ka NATO, tvrde iz PDP-a.

"Komšić je nekoliko puta rekao da je Predsjedništvo BiH potpisivanjem 'Programa reformi' zapravo potpisalo ANP i to više ne treba i ne smije da se krije. Pozivamo srpskog člana Predsjedništva da objavi 'Program reformi' i da kaže građanima Srpske da li idu u NATO, kojim putem, šta će to da predstavlja za Srpsku i kakva je uloga institucija Republike Srpske u tom procesu", istakla je poslanik Partije demokratskog progresa u PS BiH Mira Pekić.

Ona je podsjetila da Dodik nedjeljama govori da "Program reformi" nije ANP, ali ne pokazuje dokaz. Gdje je dokument, pita Pekićeva.

"Ako 'Program reformi' ne znači ANP, neka Dodik pokaže papir koji su potpisali sva tri člana Predsjedništva i demantuje hrvatskog člana Predsjedništva koji je javno istakao da u Brisel ide ANP pod nazivom 'Program reformi BiH' koji sadrži obaveze koje je BiH preuzela kada je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO", istakla je Mira Pekić.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE