Politika

U Republici Srpskoj ne manjka novca za Lokalne izbore

Autori mondo.ba Bojana Živanić

Sudeći prema podacima nadležnih institucija, novca za Lokalne izbore koji su raspisani za jesen ove godine, u Republici Srpskoj neće manjkati.

Izvor: Tanjug/AP/Ahn Young-joon

Kako su za Mondo pojasnili u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, Izbornim zakonom BiH je propisano da se u budžetu grada i opštine obezbjeđuju sredstva za rad opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija, odnosno da se,kako kažu, u budžetu entiteta i kantona, između ostalog obezbjeđuju nedostajuća sredstva za finansiranje ovih obaveza.

„Odlukom o usvajanju budžeta za 2020. godinu, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, na poziciji transferi jedinicama lokalne samouprave za lokalne izbore ima planirana sredstva za te namjene“, istakli su u u ovom Ministarstvu.

Podsjećanja radi, Lokalni izbori 2020.godine su raspisani 7. maja ove godine, iako su se u javnosti pojavila oprečna mišljenja da li će datum njihovog održavanja biti 4.oktobar, ili će ipak, zbog novonastale situacije, biti odgođeni.

Takođe su nedavno u Centralnoj izbornoj komisji BiH saopštili da su se zbog činjenice da Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020.godinu još nije usvojen, te da samim tim nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i sprovo]enje Lokalnih izbora, obratili Ministarstvu finansija i trezora BiH sa zahtjevom da se neophodna finansijska sredstva osiguraju iz tekućih rezervi.

„Centralna izborna komisija BiH  je zaprimila dva dopisa Ministarstva finansija i trezora BiH. U prvom dopisu navedeno je  da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine. Ovo je obrazloženo na način da je Zakonom o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, utvrđena budžetska rezerva u iznosu od 3.428.000 KM na godišnjem nivou i da je to znatno manje od iznosa potrebnog za finansiranje Lokalnih izbora 2020. godine“, istakli su tada u CIK-u. 

Dodali su da su u drugom dopisu iz Ministarstva finansija i trezora BiH da je u trenutku sačinjavanja dopisa Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u proceduri usvajanja.

Centralna izborna komisija saopštila je danas da će na sjednici u srijedu, 20. maja, razmatrati n problematiku sprovođenja ovogodišnjih lokalnih izbora. 

Sjednica, na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda, zakazana je za 11.00 časova.