• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procjene za 2020: Prihodi u RS manji za 238,7 miliona, slijedi rebalans

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Ministarka finansija RS Zora Vidović kazala je danas nakon sjednice Vlade RS da se, zbog pada prihoda i štetnih posljedica širenja korona virusa u RS, morao raditi rebalans budžeta RS za 2020. godinu.

 Procjene za 2020: Prihodi u RS manji za 238,7 miliona, slijedi rebalans Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Uradili smo to mnogo ranije nego inače što se radi rebalans. Prema našim projekcijama, prihodi planirani za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM, po svim stavkama očigledno će biti smanjenje. Do sada su, od polovine marta do danas,  smanjeni prihodi 140 miliona KM," rekla je Vidović.

Ona je kazala da je okvir budžeta u ovom rebalansu povećan za 188 miliona KM i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM.

"Predvidjeli smo suficit od 20 miliona, a u ovom trenutku smatramo da će biti deficit od 412 miliona KM," dodala je.

Precizirala je da se “djelovalo na troškove”.

"Smanjili smo troškove na ličnim primanjima za 1,7 miliona KM, na materijalima i uslugama za 5,1 milion KM, grantovima, na transferima za četiri miliona KM, invesiticijama za 12,3 miliona KM i na ostalim troškovima 7,5 miliona KM. Ukupno smanjenje troškova je 41,2 miliona KM. Na drugoj strani imamo povećanje izdavajanja, za transfer prema Fondu soliradnosti  151 milion KM za pomoć privredi i troškove zdravstvenog sektora. Transfer FZO RS 52 miliona KM, a sve zdravstvene ustanove u ovoj godini će isplaćivati bruto plate, dok ćemo stare dugove rješavati kasnije. Povećali smo izdatke za penzije 10 miliona KM , te grant Institut za javno zdravstvo RS 9,5 miliona KM. Znači rashodi su po svim ovim stavkama veći za 229 miliona KM, a mi smo uštedili 41 miliona KM," rekla je Vidović.

Navela je da je donesen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu. U toj godini ostvaren je suficit od 77,7 mil KM, a kondsolidovani suficit je 30 miliona.

"Mislim da je RS prvi put imala konsolidovani suficit. Bili su jako pozitivni trendovi, imali smo 75,1 posto pokrivenost uvoza izvozom, imali smo 272.000 radnika, najviše od kada postoji RS, povećanje plata za pet i penzija za četiri posto," kazala je danas ministarka finansija RS Zora Vidović.

Vlada RS donijela je na današnjoj sjednici  uredbu o obavezama koje je Vlada RS preuzela prema privrednicima za maj.

"Svi oni koji su počeli da rade do 12. maja, kada je skinuta zabrana, biće plaćeni doprinosi na najnižu platu, isto kao u martu. Za sve koji još uvijek ne rade, biće isplaćene minimalne plate sa porezima i doprinosima, kao što je bilo aprilu," rekla je Vidović.

Takođe, donijeta je uredba o formiranju Kompenzacionog fonda, koji je pravni nasljednik Fonda solidarnosti.

"To je fond da bi se tačno i precizno vodila evidencija i znalo koliko je novca skupljeno i koliko je isplaćeno, te za koje svrhe," dodala je Vidović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE