Politika

PDP tvrdi: Jedan respiratori u RS plaćen 157.312 KM

Autor MONDO/B.S.

Rukovodstvo PDP-a iznijelo je danas podatke, za koje tvrde da su dobili od Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), o tome da su respiratori plaćani po cijeni od 157.312 KM po komadu.

Izvor: Guliver/Getty images, utah778

Predsjendik PDP-a Branislav Borenović je naveo da je kupljeno ukupno 50 takvih respiratora, za šta je izdvojeno oko 7,8 miliona KM. Nabavka je, trvdi on, urađena preko firme “Medietik d.o.o.” Banjaluka, a koja je “radila 80 odsto nabavki za FZO RS”, te da je dat monopol jednom preduzeću. Kazao je i da ima informacije da je nabavka plaćena avansno.

"Imamo saznajnja o trošenju novca tokom nabavki u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije od 15. marta do danas, a koji ima elemente pljačke narodnog novca," rekao je Borenović.

On je ocijenio da su putem FZO RS kupljeni respiratori po cijeni od 157.312 KM što je „ubjedljivo najskuplje i rekordna cijena u regionu“. Naveo je da je najskuplji respirator u FBiH plaćen po cijeni 105.000 KM.

Objasnio je i da su tržišne cijene višestruko niže od toga.

"Ovdje se radi o štetnim nabavkama i ogromnom trošenju narodnog novca," kazao je Borenović.

On očekuje hitno formiranje anketnog odbora koji bi ispitao sve činjenice oko javnih nabavki tokom pandemije u RS.

"Ovdje postoji ozbiljan posao i za pravosuđe. Očekujemo objavljivanje svih ugovora o nabavkama od 15. marta, rekao je Borenović.

Poslanik Draško Stanivuković (PDP) je izjavio da ima informacije da je navedena banjalučka firma u vlasništvu supruga Ane Trišić - Babić, inače savjetnice srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pozvao je na odgovornost i premijera RS Radovana Viškovića, ministra zdravlja RS Alena Šeranića i direktora FZO RS Dejana Kusturića. Najavio je i krivične prijave protiv njih, ali i drugih za koje se utvrdi da su umiješani u ovaj posao.

"Nabavljeno je do sada ukupno 165 respiratora, a koji su trebali da spasu živote građana RS, a spasili su samo njihove budžete. Radi se o 85 prenosivih respiratora, gdje je svaki komad bio skuplji za 15.000 KM, 30 pneumatskih, a svaki je skuplji za 40.000 KM. Stvarna cijena je bila 38.000 KM, a FZO je platio po 78.500 KM, te ovih 50 respiratora od kojih je svaki po komadu skuplji za 100.000 KM," rekao je Stanivuković.