Region

Polemika uoči obilježavanja "Bljeska": "Plenkošek", jarići i cirkus u pripremi

Autor Vesna Kerkez

Uoči sutrašnjeg obilježavanja godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, tokom koje su stradali srpski civili među kojima žene i djeca, ponovo su javno polemisali predsjednik i premijer Hrvatske razmjenjući niz uvreda.

Plenković: Poštujem sve koji su dobili mandate, uključujemo zastupnike manjina u vladu
Izvor: Tanjug

Predsjednik Zoran Milanović je u toj polemici premijera Andreja Plenkovića nazvao Plenkošekom, a premijer je za Milanovića rekao da je očito besposlen "pa i s jarićima nešto radi".

Još jedno prepucavanje dvojice zvaničnika počelo je na komemoraciji u Jasenovcu, kada je Plenković odbio predlog Milanovića da podno Kamenog cvijeta na jasenovačkom stratištu polože zajednički vijenac.

"Zajedničkog polaganja vijenaca nema niti će biti, na to se treba naviknuti. Mi za njim ucviljeni nismo", rekao je Plenković juče odgovarajući na prozivke Milanovića.

Možda će vas zanimati

Isti protokol će biti i u Okučanima povodom 26. godina od vojno policijske akcije Bljesak, u subotu. Milanović je, naime, u Jasenovcu, a dan kasnije u Križevcima konstatovao da ga Plenković izbjegava i poručio:

"Pripremite se na cirkus u Okučanima. Tu će biti svakakvog veselja i radosti".

Plenković mu je na to odgovorio da nikakvog cirkusa neće biti zbog sukcesivnog dolaska delegacija i poručio da razumije ne čemu takva rečenica, ocijenivši je neprimjerenom.

Naglasio je da će u Okučanima iskazati poštovanje prema poginulim braniteljima koji su oslobodili zapadnu Slavoniju i ponovio da zajedničkog vijenca državnog vrha neće biti.

"Oko toga čvrsto stojim - nema nikakvog glumatanja, nema nikakvog fingiranja zajedništva u ceremoniji zajedničkim polaganjem vijenca. On je predsjednik Republike i polaže svoj vijenac, Hrvatski sabor polaže svoj vijenac, vlada svoj vijenac", rekao je Plenković.

Izvor: Anadolija/Stipe Majić

Milanović je potom konstatovao da će zbog toga najviše ispaštati vojska, čiji pripadnici će morati da stoje i čekaju da vijence polože sve delegacije, pa, kazao je, razmišlja da im kaže da ne dolaze u Okučane.

Jer, on je, dodao je, vrhovni komandant, što je izazvalo niz reagovanja u vladi i od pojedinaca iz HDZ-a.

Komentarišući Milanovićeve izjave u vezi vojske, Plenković je poručio da to pokazuje da predsjednik politizuje HV i da je to "najgore što neko ko je navodno zapovjednik HV-a može činiti" na godišnjicu Bljeska.

"To govori koliko je (Milanović) ispod nivoa funkcije za koju je dobio povjerenje zahvaljujući (Miroslavu) Škori i njemu sličnima", rekao je Plenković i dodao:

Možda će vas zanimati

"Te tlapnje slušamo danima. Znate kako se kaže, onaj ko nema posla, i s jarićima nešto radi. To su trivijalne teme koje mene ne zanimaju", prenio je zagrebački portal 24sata.

Portal podsjeća i na izjave koje su svemu prethodile, kao kada je Milanović Plenkovića uporedio "nilskim konjem", a rekao je, izmedu ostalog, za sebe da je Kenedi, a da je Plenković Hruščov.

Prošle godine Milanović i Plenković su položili zajednički vijenac, ali je predsjednik demonstrativno napustio ceremoniju pošto su se pojavili neki veterani u majicama HOS-a na kojima je utisnut i ustaški pozdrav "za dom spremni".

(Tanjug)