• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: NATO ne želi zemlje poput BiH, tu nema dilema...

Autor mondo.ba/SRNA

"Ne treba da idemo u NATO. Očigledno je da NATO savez ne želi u članstvo zemlje nesređenog sistema poput BiH, pa tu nema dilema", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas nakon susreta sa rukovodstvom Hrvatske Zagrebu

 Dodik: NATO ne želi zemlje poput BiH, tu nema dilema... Izvor: Samir Cacan, MONDO

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je rukovodstvo Hrvatske danas u Zagrebu upoznao o situaciji u BiH i o perspektivi razvoja odnosa u BiH iz vizure Republike Srpske.

"Razgovarali smo temama važnim za Srpsku, BiH i Hrvatsku", rekao je Dodik i ocijenio radni sastanak sa rukovodstvom Hrvatske kao dobar i otvoren.

On je istakao da je rukovodstvo Hrvatske upoznao o potezima koje je ranije činila međunarodna zajednica koja, kako kaže, nije ništa dobro napravila za BiH već je zarobila u nemoći da se ta zemlja kreće dalje.

Možda će vas zanimati


"Potreban je dogovor unutrašnjih faktora u BiH za bilo kakav nastavak njenog puta inače će BiH samu sebe urušiti te neće moći odlučivati o bilo čemu. Ako ti procesi ne budu vlasništvo ljudi u BiH postavlja se pitanje njene održivosti", rekao je Dodik za ATV.

On je istakao da svi žele evropski put BiH, te da je opredjeljenje i Srpske da je "evropski put cilj".

"Ne treba da idemo u NATO. Očigledno je da NATO savez ne želi u članstvo zemlje nesređenog sistema poput BiH, pa tu nema dilema...", rekao je Dodik.

On je istakao da Hrvatska želi mir i stabilnost u BiH, kao i da zaštiti prava Hrvata koja su oskrnavljena u političkim okršajima sa Bošnjacima u Federaciji BiH i BiH.

On je nakon sastanaka sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem rekao da će Hrvatska podržati BiH na evropskom putu, ali da je zabrinuta u vezi sa pravima Hrvata.

"Oni smatraju da je važno da se uvažavaju jednaka prava svih konstitutivnih naroda u BiH, te da ne može jedan narod da bira političke predstavnike drugog naroda, kao što je to u slučaju Željka Komšića. Suštinski imamo u Predsjedništvu dva bošnjačka člana i nijednog hrvatskog", rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istakao da je sa rukovodstvom Hrvatske razgovarano o infrastrukturnim projektima, te da je za Srpsku pa i BiH bitna izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

"Plenković je potvrdio da će oni ispuniti svoje obaveze kada je riječ o graničnom prelazu i drugim pitanjima u vezi s mostom. Očekujem da će se taj projekat realizovati u planiranoj dinamici uvažavajući moguće zastoje zbog pojave virusa korona", rekao je Dodik.

Dodik koji se prethodno sastao i sa mitropolitom zagrebačko ljubljanskim PorFirijem rekao je da je SPC važna jer je epicentar okupljanja Srba u Hrvatskoj.

SRBI I HRVATI PRIMORANI DA SARAĐUJU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su Srbi i Hrvati u ovom trenutku najvažniji narodi na ovom prostoru i da su primorani da sarađuju.

Povodom navoda iz kabineta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da nemaju niti će imati kontakte sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je za RTL izjavio da nema namjeru da komentariše svog domaćina /tokom današnje posjete Zagrebu/, ali da smatra da je greška ne komunicirati.

"Mislim da Vučić ima dobre namjere i da može pomoći u stabilizaciji ukupnih prilika. Srbi i Hrvati kao narodi kroz istoriju jesu imali teška sučeljavanja i teško breme nose, ali svakako u ovom trenutku su najvažniji narodi na ovom prostoru, imaju svoje države. Naprosto smo primorani da sarađujemo, ja vjerujem da će do te komunikacije doći i treba do nje doći", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li bez saradnje Hrvatske i Srbije moguće poboljšanje stanja u BiH.

Kad je riječ o Dejtonu i onom što traži Milanović, Dodik je rekao da je "Hrvatska sa Srbijom potpisala Okvirni sporazum i neka Alijina BiH koja nije bila verifikovana, ni priznata".

"Kao takva Hrvatska se smatra i jeste garant Dejtonskog sporazuma i u tom pogledu njena je obaveza i dužnost da se interesuje i štiti slovo Sporazuma. Očigledno je da je mnogo stvari promijenjeno. Moram reći, prije svega na štetu Hrvata, a onda i nas Srba u BiH. Predsjednik /Milanović/ je htio biti upoznat na koji način mi vidimo da to treba rješavati", naveo je Dodik.

On smatra da se prije svega mora poštovati konstitutivnost naroda i prava koja su stečena Dejtonskim sporazumom, odnosno Ustavom BiH, i da niko ne može birati predstavnike "kao u slučaju da Bošnjaci biraju člana Predsjedništva Hrvata /Željka Komšića/ glasovima Bošnjaka i on provodi bošnjačku, a ne hrvatsku politiku".

"To sigurno nije dobro. Nije dobro za ukupne odnose u BiH, nije dobro za povjerenje Hrvata i Srba u BiH", istakao je Dodik.

On je rekao da Srbe iz Sarajeva tretiraju kao agresore.

"Kako mogu ja koji sam rođen u Banjaluci biti agresor u Banjaluci? Moja politika je da se problemi riješe. Dvadeset pet godina se hrabri jedan hibrid koji je neuspješan, hrani ga međunarodni faktor. Potrošio je ogroman novac na to, na pokušaj", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za ono što ne funkcioniše u BiH nisu krivi lokalni politički faktori u BiH, nego međunarodni faktor "koji je grubo upravljao BiH, koji je donosio zakone, mijenjao ustave, donosio pojedinačne odluke".

"Međunarodna zajednica je morala napraviti rezultat koji je održiv, ali on jednostavno nije održiv", ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da je on izabrani član Predsjedništva ispred Republike Srpske i da mu je bilo zadovoljstvo da ima priliku da razgovara s predsjednikom i premijerom Hrvatske.

"Upoznao sam ih sa situacijom u BiH iz viđenja nas Srba, načina na koji funkcioniše BiH sa svim zastojima, činjenicom da je devastiran Dejtonski sporazum od međunarodnog faktora, da tamo još postoji visoki predstavnik koji pokušava nametati rješenja, postoje troje sudija Ustavnog suda koji su stranci, koji s dva Bošnjaka i tri stranca čine većinu od pet i donose odluke najčešće na štetu ustavnog položaja Srba i Hrvata u BiH", naveo je Dodik.

On je dodao da su teme današnjih sastanaka bile i privredna saradnja, projekti poput izgradnje mosta u Gradišci i druge.

Odgovarajući na pitanje da li će biti rušene kuće Hrvata koje su na trasi auto-outa, Dodik je potvrdio da niko nema namjeru ništa da ruši.

"To je davno, prije 25 godina, tema koja je možda imala smisla. Kada smo planirali gradnju auto-puta, vjerojatno se neki od objekata moraju maknuti. Intervencijom hrvatske zajednice, recimo u okolini Modričae, mi smo promijenili trasu da bi oni bili zadovoljni. To imamo namjeru da učinimo i na trasi koju planiramo da gradimo od Banjaluke do Prijedora, u Ivanjskoj, gdje mještani smatraju da trebaju biti izmješteni. Niko to ne radi namjerno", naglasio je Dodik.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE