Region

Institucije na sjeveru Kosova i Metohije i dalje blokirane, radnici i danas pokušali da uđu u kancelarije

Autor Dušan Volaš

Radnici srpskih zatvorenih institucija u sjevernom dijelu Mitrovice okupili su se i ovog jutra kako bi pokušali da se vrate na svoja radna mjesta.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Srbima je i jutros takozvana kosovska policija zabranila ulazak na radna mjesta u Privremenom organu Kosovska Mitrovica.

Zaposleni su se i jutros okupili ispred opštine u Kosovskoj Mitrovici i zahtijevaju da ih policija, koja je u petak blokirala opštinu, pusti na njihova radna mjesta. Radnici su poručili da neće otići.

Saša Petrović, koji je bio radnik zatvorene opštinske uprave 17 godina podsjetio je da je opština funkcionisala u dosadašnjem obliku od 1945. godine, te da sve vrijeme, uprkos dešavanjima na Kosovu – nije prestajala da radi.

"Do petka pružala je usluge svima bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost. Bili smo servis građana koji nije kršio niti jedan propis. Bez nikakvog upravnog akta, obavještenja, obrazloženja, bar nama radnicima koji hranimo porodice od ovoga – mi smo onemogućeni da radimo", rekao je Petrović za radio "Kontakt plus".

On je dodao da je ovo prilika i da apeluju na međunarodnu zajednicu.

"Na Evropsku uniju posebno. Pravo na rad, na život, slobodu kretanja – nama je u ovom slučaju sve to onemogućeno. Tako da to pitanje njima postavljam i apelujemo da nam daju neko obrazloženje", kazao je Petrović.

Vesna Savić, koja je bila radnik srpske opštinske uprave 35 godina i koja je radila na poslovima ovjere dokumentacije, rekla je da su zatvaranjem оpštine građanima uskraćena sva elementarna prava.

"Ja kao radnik opštinske uprave imala sam prilike da izađem u susret ne samo Srbima, nego i Albancima, Romima… Nama su se obraćali građani sa cijelog Kosmeta, završavaju kod nas, uzimaju potvrde u cilju regulisanja penzije…", rekla je.

Srbi sa sjevera Kosova i Metohije pokušali su u juče da dođu na svoja radna mjesta ali im to nisu dozvolili prištinski policajci naoružani dugim cijevima, koji četvrti dan drže u blokadi zgrade srpskih institucija.

Radnici traže da im se omoguće dolazak na posao jer su radna mjesta izvor života za njih i njihove porodice.

U sjedište srpskih institucija prištinska policija upala je u petak, a u međuvremenu su na zgradu stavljene table sa nazivima privremenih prištinskih institucija.