Savjeti

VEĆINA vozača DRŽI RUKU NA MJENJAČU, A NE ZNA KOLIKO MOŽE DA BUDE ŠTETNO! Evo šta kažu stručnjaci

Autor Teodora Boškovski

Držanje ruke na mjenjaču može ozbiljno da ošteti automobil!

Izvor: Aleksandr Finch/Shutterstock

Svaki vozač ima svoj način i stil vožnje, međutim jedna navika koja se da primijetiti kod velikog broja vozača, pogotovo ako su u pitanju početnici, bi mogla da napravi više štete autu nego koristi.

U pitanju je držanje ruke na mjenjaču tokom vožnje. Obično ljudi to rade zbog lakoće i brže promjene brzine ili jednostavno na taj način žele da odmore ruku, a pogotovo ako su duže relacije putovanja. Međutim, to je štetno iz više razloga. Prvo, sigurnije je voziti s obje ruke na volanu, a drugo, na taj način biste mogli da oštetite mjenjač.

Ova navika može da uzrokuje dodatno trošenje zupčanika mjenjača. Mogu da se opterete rotirajući dijelovi mjenjača, sinhroni prstenovi, što može dalje da napravi dodatno habanje, piše revija HAK.

Preporuka stručnjaka je da se drže obje ruke na volanu i desnu ruku spustiti samo kada je to potrebno, odnosno kada mijenjate brzine. Tako ćete biti sigurniji u vožnji i brže reagovati na sve kritične situacije na putu.

Takođe izbjegavajte da držite pritisnute papučice za kvačilo i kočnice dok je auto u brzini. To isto šteti vašem četvorotočkašu, jer opruga u kvačilu nije namijenjna da izdrži takvu silu dugo.

(MONDO)