Automobili

Počela prodaja električne "fijat grande pande" iz Kragujevca

Autor Ivana Vlajković

Počela prodaja električne grande pande koja se proizvodi u Kragujevcu.

Izvor: Youtube/ REC Anything

Kompanija Stelantis je objavila da je počela prodaja električne grande pande koja se proizvodi u fabrici u Kragujevcu.

Električna grande panda je sada dostupna za naručivanje u Francuskoj i Holandiji. Stelantis je na svom sajtu naveo da će se kasnije prodaja kragujevačke pande i proširiti na druga tržišta i druge regione.

Neće biti posebnog fonda za Grande pandu

Građani Srbije moći će da koriste pomoć države u vidu sredstava za podršku kupovine električnih vozila, mjere koja se već primjenjuje, ali neće biti posebnog fonda za ovaj automobil, kako se pogrešno stekao utisak prethodnih dana. Podsjetimo, kao jednu od mjera države za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine, Ministarstvo je obezbjedilo sredstva za podršku kupovini električnih vozila, među njih spada i buduća "grande panda".

Kako navode iz resornog ministarstva do ovog trenutka je pristiglo 117 zahtjeva, od kojih je 91 ispunilo uslove za dobijanje subvencije. Od 91 zahtjeva, 64 su podneta od pravnih lica, a 27 zahtjeva od fizičkih lica. Ministarstvo zaštite životne sredine je, podsjetimo, budžetom za 2024. godinu obezbjedilo 170 miliona dinara za sprovođenje Uredbe Vlade Srbije po kojoj se subvencioniše nabavka novih električnih vozila.

BONUS VIDEO: 

(Blic/MONDO)