Automobili

Vozači izabrali: 10 najkvalitetnijih marki automobila i 10 koje to baš i nisu

Autor Miloš B. Jovanović

Anketiranjem 29.967 vozača o pouzdanosti njihovih četvorotočkaša, magazin "WhatCar?" je prikupio podatke o 31 marki automobila na osnovu kojih je sastavio listu ocjena pouzdanosti njihovih modela.

Izvor: BYD

Britanski automobilski magazin WhatCar? nedavno je objavio rezultate godišnjeg istraživanja pouzdanosti automobila u kome je učestvovalo 29.967 vlasnika četvorotočkaša.

Vozači su u anketi prijavljivali kvarove svojih vozila u posljednjih 12 mjeseci, cijene popravki svakog kvara i drugih problema, dužinu vremena koje je njihov automobil proveo van asfalta... i slične podatke.

Vlasnici su detaljno obrazložili probleme koje su iskusili, razvrstavajući kvarove po brojnim kategorijama (od karoserije, motora, kočnica, do izduva, unutrašnjih obloga i infotejnment sistema, itd). Ove godine su, u odnosu na prethodne, dodate posebne kategorije koje se odnose na kvarove električnih vozila.

Izvor: Shutterstock

WhatCar? istraživanje pouzdanosti za 2024. godinu prikupilo je podatke o ukupno 199 modela i 31 marki automobila. Zbirna analiza odgovora učesnika dala je jedinstvenu listu ocena njihove pouzdanosti.

Kao najpouzdanije marke automobila pokazale su se:

1. Mini – Ocena pouzdanosti: 98,3 odsto

2. Lexus – Ocjena pouzdanosti: 97,9 odsto

3. Suzuki – Ocena pouzdanosti: 97,7 odsto

4. Honda – Ocjena pouzdanosti: 96,6 odsto

5. Toyota – Ocjena pouzdanosti: 96,1 odsto

6. Dacia – Ocjena pouzdanosti: 96 odsto

7. Citroën – Ocjena pouzdanosti: 94,1 odsto

8. BMW – Ocjena pouzdanosti: 94 odsto

9. Renault – Ocjena pouzdanosti: 93,6 odsto

10. Hyundai – Ojcena pouzdanosti: 93,5 odsto.

Modeli njemačko-britanskog brenda Mini pokazali su se kao najpouzdaniji u kategorijama malih SUV modela i električnih automobila. I Lexus, nekadašnji sedmostruki pobednik WhatCar?-ovog izbora, inače stalno prisutan na listama izdržljivih, pouzdanih i kvalitetnih automobila, očekivano je opravdao povjerenje vlasnika u kategorijama luksuznih vozila i SUV modela. Dobro se među malim terencima pokazao i Suzuki, koji je dobre ocjene poneo i u kategoriji gradskih modela. A na listi top 10 pouzdanih automobilskih marki ove godine su se našli i noviteti: Dacia, Citroen i Renault.

Kao najmanje pouzdane marke automobila pokazale su se:

1. MG – Ocjena pouzdanosti: 76,9 odsto

2. Alfa Romeo – Ocjena pouzdanosti: 84,1 odsto

3. Vauxhall (britanski ogranak Opela) – Ocena pouzdanosti: 84,7 odsto

4. Nissan – Ocjena pouzdanosti: 85,9 odsto

5. Land Rover – Ocjena pouzdanosti: 87,1 odsto

6. Seat – Ocjena pouzdanosti: 87,5 odsto

7. Fiat – Ojcena pouzdanosti: 88,2 odsto

8. Audi – Ocjena pouzdanosti: 89 odsto

9. Polestar – Ocjena pouzdanosti: 89,3 odsto

10. Mercedes-Benz – Ocjena pouzdanosti: 89,7 odsto.

Za najmanje pouzdanu marka automobila britanski vozači su izglasli MG, nekadašnjeg britanskog proizvođača koji je od 2007. godine u vlasništvu kineske kompanije SAIC Motor. Najčešći razlozi koji su doveli do takvog rezultata su česte prijave grešaka i kvarova, spore i dugotrajne popravke i visoki računi servisiranja.

Vlasnici Alfa Romea, koji je zauzeo drugu poziciju, žalili su se na duge rokove i visoke cijene popravke, dok su Vauxhall-ovi modeli Corsa Electric i Mokka Electric, po pouzdanosti, zauzeli poslednja mjesta u svojim klasama.

(MONDO)

Tagovi