Dom

Roštilj na drva, ili na ugalj: Šta je bolje?

Autor Željko Svitlica

Pravi gurmani i stručnjaci preporučuju da je najbolje roštiljati na drvetu jer daje najbolji miris, ali ni ugalj nije loša opcija.

Izvor: Shutterstock

Prva preporuka je da se vatra naloži bez sredstava za potpalu, odnosno na papiru ili suvim grančicama.

Vještačka sredstva često imaju poseban miris koji poslije može preuzeti i meso.

Ako roštilj pečete na uglju ili briketu njega treba pustiti da izgori, pa žar raširiti po cijeloj površini ložišta i pokriti pepelom. Ovaj postupak zadržaće temperaturu duže.

Drveni ugalj se najčešće pravi od bukovog drveta, a od ostataka uglja se presovanjem prave briketi. Briketi najduže drže temperaturu i na briketu je najlakše peći roštilj.

Ipak, najbolje je drvo, najčešće bukovo. Bez obzira na energent, meso se uvijek peče na vrelom vazduhu.

Kada znamo da je vatra za roštilj dovoljno jaka ili prejaka?

Kad stavite ruku iznad žara trebalo bi da je možete tako zadržati desetak sekundu. Ako ne možete, vatra je prejaka.

Kod pečenja treba paziti da se marinada ili ulje ne cijedi po žaru je od ulja nastane crni dim koji će zagorčati meso.