Dom

MIRIS MEDITARANA U KUĆI: Kako da uzgajate origano u saksiji?

Autor Željko Svitlica

Origano se lako uzgaja, otporan je na sušu i veoma koristan. Ali, to nisu jedini razlozi zašto bi trebalo da gajite origano.

Izvor: Pexels

Origano je biljka koja preferira sunčanu i toplu klimu sa dobro dreniranim tlom, ali može da preživi vlažne periode i malo hladnije vrijeme. Ne podnosi naše oštre zime i mora da se gaji u saksijama koje će se tokom zime unijeti u zatvoreni prostor.

Origano se sije u martu i aprilu. Možete posijati sjeme, uzeti pelcer od nekoga ko već ima origano ili već iznikle mladice. Potrebna vam je saksija prečnika 20 cm. Može se koristiti obična zemlja za cvijeće, samo dodajte usitnjene ljuske jajeta (zbog kalcijuma), pjesak ili perlit (zbog drenaže zemlje). Idealna temperatura za uzgoj preko dana je 18-20 stepeni, a noću 13-15 stepeni Celzijusovih. Ukoliko tokom ljeta ne iznosite saksiju napolje, bitno da je da bude postavljena na vrlo osunčano mjesto, okrenuto prema jugu.

Origano je izrazito otporna biljka koja će izrasti u robustan grm uz vrlo malo pažnje; njegove glavne potrebe su direktna sunčeva svjetlost i dobro drenirano tlo (đubrivo nije potrebno). Biljka cvjeta od maja do septembra. Spreman je za berbu čim drvenaste stabljike budu visoke između 10-12 cm. Potrebno je uklanjati cvjetove kako se budu pojavljivali ili izrezati stabljiku blizu tla.

(MONDO/Agrosaveti)