Trešnje su pune vitamina i minerala, pa je važno da vodite računa da ih što duže održite svježim.
Trešnje spadaju u voće koje vrlo brzo gubi svježinu. Njihova osjetljiva struktura i kratak vijek trajanja čine ih posebno zahtjevnim za čuvanje, pa čak i najmanja greška može da dovede do toga da se pokvare pre nego što stignete da ih pojedete. Upravo zato, pravilno skladištenje trešanja je način da sačuvate njihov ukus, teksturu i nutritivnu vrednost.
Jedan od najboljih načina za čuvanje svježih trešanja je da ih čuvate u frižideru. Na ovaj način, voće ne samo da će zadržati svoju sočnost, već će i duže zadržati svoj svjež ukus. Evo nekoliko savjeta za čuvanje trešanja u frižideru:
- Prije nego što stavite trešnje u frižider, uklonite sve zelene ili oštećene plodove.
- Trešnje čuvajte u plastičnoj foliji ili dobro zatvorenim posudama kako biste izbjegli prenošenje mirisa sa drugih proizvoda.
- Najbolje je čuvati trešnje u donjem dijelu frižidera, gdje je temperatura najniža.
- Pokušajte da pojedete trešnje u roku od nekoliko dana od kupovine, jer što duže stoje u frižideru, one gube svježinu.
Zamrznute trešnje
Da li ste ikada kupili previše trešanja i sada se pitate šta da radite sa njima kako ne bi propale? Bez brige. Zamrzavanje trešanja je odličan način da duže ostanu svježe i ukusne. Ovom metodom možete da uživate u ukusu letnjih trešanja čak i u hladnijim danima.
Kako zamrznuti trešnje?
Da biste pravilno zamrznuli trešnje, slijedite ove korake:
- Očistite trešnje, uklonite koštice i drške.
- Takođe možete da ih operete pod mlazom vode i osušite da biste uklonili preostalu prljavštinu.
- Rasporedite trešnje na ravnom plehu obloženom papirom za pečenje kako biste spriječili da se lepe jedna za drugu.
- Stavite posudu sa trešnjama u zamrzivač. Nakon nekoliko sati, kada se trešnje zamrznu, možete da ih prebacite u kese za zamrzavanje.
- Obavezno označite kese datumom zamrzavanja kako biste znali koliko dugo možete da čuvate trešnje u zamrzivaču.
Kako koristiti zamrznute trešnje?
Smrznute trešnje su savršene za pravljenje smutija, deserta, kolača ili džemova. Zapamtite, zamrzavanje trešanja čuva njihovu svježinu i hranljive materije, tako da možete da uživate u njima mnogo mjeseci nakon zamrzavanja. Ova jednostavna metoda vam omogućava da duže sačuvate ljetnji ukus trešanja i uživate u njima tokom cijele godine.
(MONDO)