Evo koliko trešanja dnevno je dovoljno.
Proljeće je ove godino obradovalo mnoge svojim ranim dolaskom, a sve zahvaljujući promjeni klime. S ranim dolaskom proljeća, poranile su i trešnje. Prve majske trešnje, kako im i samo ime kaže jer sazrijevaju u maju, 2024. godine sazrele su sredinom aprila.
Često se dogodi da, jednom kad počnemo da jedemo trešnje, teško je stati, ali stručnjaci savjetuju umjerenost jer prekomjeran unos može da ima laksativno dejstvo i da uzrokuje probavne smetnje. Ali, koliko trešanja je previše?
Preporučuje se dnevna doza od otprilike 150 grama, što je oko 20 trešanja. Trešnje sadrže dijetalna vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (poput jabučne, limunske i vinske) te određene proteine i ugljene hidrate. Pretjerivanje u trešnjama može da uzrokuje laksativno djelovanje, poremećaj u prehrani.
Njihova crvena boja dolazi od antocijanina i drugih fenolnih materija s antioksidativnim svojstvima. Osim toga, antocijanini imaju analgetičko i protivupalno dejstvo, što ih čini korisnim za ublažavanje simptoma artritisa. Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama takođe pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergija, podstiču proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve u mišićima, što je korisno za sportiste koji mogu da osjete olakšanje od bolova nakon intenzivnih aktivnosti poput trčanja.
Trešnje sadrže levulozu, šećer s niskim glikemijskim indeksom koji se polako apsorbuje u tijelu, što ih čini pogodnim za dijabetičare. Osim što se mogu da se jedu svježe, trešnje su odlične i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača, piše hrvatski "Klik".
BONUS VIDEO: Kako se pravilno peru trešnje?
(MONDO)