Ako ne znate, pravo je vreme da naučite kako se sprema domaće slatko od trešanja.
Sastojci:
700 g trešanja
1 kg šećera
1 limun
1 kesica vanilin šećera
400 ml vode
Recept:
Kupite trešnje koje su slatke, krupne i koje nisu prezrele. Trešnje očistite i uklonite im koštice, kao i peteljke. Dobro ih operite i ostavite da se dobro ocijede u cjediljci. U šerpu sipajte šećer, kao i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Nastavite da kuvate dok ne dobijete gust sirup.
U sirup dodajte ocijeđene trešnje, kao i vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte još nekih 20 minuta. Kuvajte sve dok sirup ne bude toliko gust da teče u prekidima, tj. da sporo klizi sa kašike. Skinite pjenu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da stoji oko 12 sati. Sipajte slatko u sterilisane tegle.
(Stvar ukusa/MONDO)