Kuhinja

Više ih nikada nećete kupovati u pekari! Najukusniji domaći pužići s makom

Autor Dragana Božić

Slatki doručak za sve generacije!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/roman tohtohunov

Sastojci:

Tijesto:

600 g brašna 

1 kesica suvog kvasca 

2 jajeta 

120 g putera 

170 g šećera 

1 kašičica soli 

oko 3 dl mlijeka 

1 ravna kašika cimeta u prahu 

Fil:

450 g mljevenog maka 

150 g šećera 

2 dl mlijeka 

2 kašičice putera 

1 puna kašika marmelade od kajsija

malo cimeta

Priprema:

U toplu posudu staviti brašno, šećer, cimet, so i kvasac. Zagrijati mlijeko (ne smije da bude vrelo, već toplo), u njemu rastopiti puter, pa dodati brašnu uz miješanje. Dodati jaja i mijesiti tijesto dok ne počnu da se prave mjehurići. Tijesto oblikovati u loptu, pokriti posudu i ostaviti na toplom da se diže (treba da se udvostruči). Premijesiti, pa ostaviti da se ponovo diže.

Fil: U mlijeko staviti puter i zagrijati dok ne proključa. Vrelo mlijeko sipati preko mješavine maka i šećera. Umiješati marmeladu i dobro promiješati. Udvostručeno tijesto istresti na radnu površinu, lagano premijesiti i podijeliti na dva dijela. Razvaljati ih na debljinu od 1 cm i premazati filom (ne do kraja, ostaviti oko 3 cm s jedne strane nenamazano). Zarolati od namazane ivice ka nenamazanoj. Oštrim nožem, lagano pobrašnjenim da se fil ne bi hvatao, isjeći rolat na kolutove širine oko 2 cm. Poređati na nauljen pleh i peći na 180 stepeni C oko 15 minuta.