Slatki doručak za sve generacije!
Sastojci:
Tijesto:
600 g brašna
1 kesica suvog kvasca
2 jajeta
120 g putera
170 g šećera
1 kašičica soli
oko 3 dl mlijeka
1 ravna kašika cimeta u prahu
Fil:
450 g mljevenog maka
150 g šećera
2 dl mlijeka
2 kašičice putera
1 puna kašika marmelade od kajsija
malo cimeta
Priprema:
U toplu posudu staviti brašno, šećer, cimet, so i kvasac. Zagrijati mlijeko (ne smije da bude vrelo, već toplo), u njemu rastopiti puter, pa dodati brašnu uz miješanje. Dodati jaja i mijesiti tijesto dok ne počnu da se prave mjehurići. Tijesto oblikovati u loptu, pokriti posudu i ostaviti na toplom da se diže (treba da se udvostruči). Premijesiti, pa ostaviti da se ponovo diže.
Fil: U mlijeko staviti puter i zagrijati dok ne proključa. Vrelo mlijeko sipati preko mješavine maka i šećera. Umiješati marmeladu i dobro promiješati. Udvostručeno tijesto istresti na radnu površinu, lagano premijesiti i podijeliti na dva dijela. Razvaljati ih na debljinu od 1 cm i premazati filom (ne do kraja, ostaviti oko 3 cm s jedne strane nenamazano). Zarolati od namazane ivice ka nenamazanoj. Oštrim nožem, lagano pobrašnjenim da se fil ne bi hvatao, isjeći rolat na kolutove širine oko 2 cm. Poređati na nauljen pleh i peći na 180 stepeni C oko 15 minuta.