Ovaj recept ćete pripremati iznova i iznova!
Pileće bijelo meso često bude suvo kada ga grilujete ili pečete, ali uz ovaj recept, biće savršeno sočno, a kožica će biti hrskava!
Tajna je u nekoliko pažljivo odabranih sastojaka od kojih će nastati lagani sos, bogate arome. Ako volite piletinu, imamo još sjajnih recepata, spremite punjeno bijelo meso i pročitajte kako se prave pohovani pileći štapići.
Evo kako se priprema - odaberite omiljeno začinsko bilje kako biste jelu dali aromu, a na isti način možete spremiti i batake i karabatake, samo prilagodite dužinu kuvanja jer će bijelo meso brže biti gotovo.
Sastojci:
Dva pileća filea s kožicom
Tri čena bijelog luka
Jedan veliki limun
Dva decilitra bijelog vina
So, biber
Kašika maslaca
Začinsko bilje po izboru (majčina dušica, peršun, origano...)
Priprema:
Maslinovo ulje zagrijte na srednjoj vatri, meso dobro posolite i pobiberite s obe strane i položite ga u tiganj tako da je kožica dole.
Kada se fino zapeče, poslije pet minuta, meso okrenite, a u tiganj dodajte isjeckani bijeli luk, sok polovine limuna i ostatak limuna isječen na kolutove i zalijte s malo bijelog vina, da sastojci ne bi zagorjeli.
Kada tečnost ispari, dodajte ostatak bijelog vina, maslac i poklopite. Krčkajte još 7-8 minuta, pospite začinskim biljem i poslužite toplo.