Kuhinja

Rusi ga jedu stalno, jača imunitet i štiti od bolesti: Pripremite bijeli luk baš ovako i jedite po čen svakog dana!

Autor Dragana Božić

Najbolji preparati za jačanje imuniteta ponekad se nalaze u našoj kuhinji, ovo je jedan od njih!

Izvor: YouTube/Abel&Cole

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i širom svijeta se koristi ne samo kao ukusan dodatak jelima, već i kao lijek i preventiva za mnoge bolesti.

Rusi dobro znaju da je bijeli luk blagotvoran za imunitet, a još kada mu se doda jabukovo sirće, dobijamo ukusnu, drugačiju turšiju koja će mjesecima stajati u ostavi i biti nam dostupna za "dozu zdravlja".

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj tradicionalni ruski recept! Pripremite ga u manjim teglama, i jedite jedan čen dnevno uz obrok. 

Sastojci:

Pet glavica bijelog luka
Pola litra vode
Dva decilitra jabukovog sirćeta
Dvije kašike šećera
Dvije kašike soli

Priprema:

Bijeli luk oljuštite, napunite sterilisane tegle razdvojenim čenovima, a u šerpi zagrijte vodu, sirće, so i šećer. Pustite da vri desetak minuta, i potom prelijte bijeli luk. Dobro zatvorite tegle, stavite ih na tamno i hladno mjesto i ne otvarajte najmanje nedjelju dana.

Po želji, ovoj turšiji možete dodati i zrna bibera, listove lovora ili mirođiju. Ako primjetite da su čenovi počeli da mijenjaju boju, ne brinite sve dok su tegle uredno sterilisane i zatvorene, to je hemijski proces između bijelog luka i sirćeta, i za nekoliko dana će čenovi ponovo poprimiti normalnu boju.

Tagovi