Samo jedan sastojak i začini po ukusu, nevjerovatno!
Omlet je jedno od jela koja mogu da se pripremaju na hiljade načina, svako ima neku svoju "caku", neki tajni sastojak koji ga čini još ukusnijim.
Japanski recept za ovo jelo garantujemo da nikada niste probali, a kada to učinite - više ga nikada nećete pripremati na tradicionalan način!
Sastojci:
5 jaja
so
2 kašičice šećera
puter
Priprema:
Razdvojiti bjelanca od žumanaca, u dvije činije i u svaki dodati prstohvat soli. Prvo ručno umutiti žumanca, a mikserom ulupati bjelanca u čvrst snijeg. Dodati kašičicu šećera i još malo umutiti. U žumanca takođe dodati šećer i još malo mutiti. Tiganj premazati puterom, izliti razmućena žumanca i uključiti ringlu na tihu vatru. Kada su žumanca blago pečena, preko istresti snijeg od bjelanaca, poravnati ga špatulom, poklopiti i ostaviti da se prži na tihoj vatri još pet minuta. Kad je gotovo, donja strana omleta treba da ldobije lijepu zlatnu boju, dok je bjelance vazdušasto. Istresti na tanjir, isjeći nožem na pola, pa preklopiti (bjelance preko belanceta).
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.