Kuhinja

Savršen trik: Da vam krofne uvijek ispadnu savršene

Autor Vesna Kerkez

Domaće krofne, meke iznutra, krckave spolja, napunjene ukusnim džemom! Pazite da ne napravite neku od ovih čestih grešaka!

Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

Krofne su omiljena poslastica širom svijeta, i pripremaju se u domaćinstvima, ali i poslastičarnicama, decenijama unazad.

Recept za krofne može varirati, ali postoje i načini da budete sigurni da ćete dobiti vazdušasto, pufnasto tijesto i hrskavu koricu zlatne boje, uz savršeni ukus!

Mnogi prave greške kada spremaju krofne, najčešće vezane za miješenje samog tijesta, temperaturu prženja, proces punjenja... Ovo su savjeti profesionalaca koji garantuju savršene krofne!

Priprema tijesta

Postoje lakše verzije sa praškom za pecivo, ali prave krofne pripremaju se s kvascem.

U tijesto morate dodati maslac, a savjet pekara i poslastičara je da ga ne istopite, već ga dodate na sobnoj temperaturi, u kockicama. Maslac tijestu daje sjaj i ukus, i trebalo bi ga dodati na samom kraju miješenja. Tako će brašno imati vremena da upije mlijeko i razvije ukus.

Profesionalni pekari kažu da je tajna u tome da ih pripremite uveče, i potom za prvo narastanje tijesto držite u frižideru. Tako će sporije, ali duže narastati, što će omogućiti da se ukus mnogo bolje razvije. Tijesto mora da se udvostruči, ako se nije udvostručilo, ostavite ga još, u suprotnom ćete dobiti gusto, gumenasto testo koje neće tokom prženja postati vazdušasto.

Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

Drugo narastanje je na sobnoj temperaturi. Premijesite tijesto, čašom odvadite krofne, i ostavite ih pokrivene providnom folijom. U zavisnosti od temperature vaše kuhinje, počnite da ih provjeravate već poslije 20 minuta i tada skinite i bacite providnu foliju. "Sušenje" krofni na vazduhu narednih desetak minuta daće hrskaviju koricu. Utisnite jagodicu prsta u krofnu, ako se testo odmah "vrati" u prvobitni oblik, spremne su za prženje. Ako, međutim, krofne izgledaju splasnuto, predugo su narastale.

Prženje krofni

Uzmite ulje neutralnog ukusa. Nije neophodno da imate fritezu, nisu je imale ni naše bake. Važno je da uzmete dovoljno duboku posudu sa debelim dnom.

Količina ulja mora biti izdašna, krofne moraju da plivaju, a ne da dotaknu dno čim ih ubacite da se prže.

Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

Savršena temperatura za prženje krofni je između 180 i 190 stepeni. Manja temperatura natjeraće krofne da upiju ulje, umjesto da se prže, a na višoj će zagorjeti prije nego što stignu da se ispeku unutra.

Ako nemate kuhinjski termometar, isprobajte temperaturu ulja tako što ćete ubaciti prstohvat brašna. Ako počne da cvrči, temperatura je prava!

Nakon prženja, krofne stavite na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja.

Ne padajte na "zdravije" verzije

Krofne upravo tijesto, činjenica da su pržene u dubokom ulju i šećer ili fil čine - krofnama. Ako želite da se počastite, spremite ih s vremena na vrijeme, nemojte češće pokušavati da pripremite navodnu zdraviju varijantu, u kojoj je neki od sastojaka zamijenjen ili se peku u rerni, jer to jednostavno neće biti krofne.

Punjenje krofni

Potrebna vam je poslastičarska kesa. Nožićem napravite rupu sa strane krofne, ne na dnu, tako fil neće iscuriti.

Izvor: YouTube/LouAlsa

Napunite je poslastičarskom kesom kroz tu rupu. Važno je da pustite krofne da se potpuno ohlade prije punjenja, jer u suprotnom rizikujete da toplota otopi fil i da on iscuri. Isto važi i za prelivanje krofni čokoladom, ako su vruće, skupljaćete čokoladu po cijeloj radnoj površini!

Čuvanje krofni

Ako "nekim čudom" niste pojeli sve pripremljene krofne, najbolji način da ih čuvate je u papirnoj kesi ili kartonskoj kutiji. Ako ćete ih staviti u plastičnu kutiju, ona mora biti obložena papirnim ubrusima koji će upiti vlagu koja će se stvoriti zbog kondenzacije, tako će krofne duže ostati hrskave.

RECEPT ZA KROFNE

Sastojci:

Pola kilograma brašna

250 mililitara mleka

Kesica suvog kvasca

Kašika šećera

Jedno jaje i još jedno žumance

Malo soli

115 grama maslaca

Ulje za prženje

Izvor: YouTube/JoshuaWeissman

Priprema:

U posudu sipajte brašno, kvasac, šećer i so, pa izmiješajte. Zatim dodajte jaje, mlijeko ugrijte da bude mlako i postepeno ga dodajte u brašno, dok ne dobijete glatko tijesto. Na samom kraju dodajte maslac i dobro ga umiješajte.

Prekrijte tijesto krpom i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, tijesto premijesite, stavite malo brašna na radnu površinu i razvucite ga da bude otprilike debljine prsta.

Čašom vadite krugove tijesta, prekrijte ih krpom i ostavite da narastaju oko 15 minuta. Zatim ih okrenite na drugu stranu, pa ostavite još 10-15 minuta.

U dubokoj posudi zagrijte ulje, pa pržite krofne u malim turama. Kada porumene sa donje strane, okrenite ih na drugu stranu i ostavite dok se ne isprže.

Postupak ponavljajte dok ne ispržite sve krofne, i vadite ih na papirni ubrus koji će upiti višak ulja.