Kuhinja

Svekrvino ili carevo oko? Kako se pravi najpopularniji posni kolač

Autor Željko Svitlica

Ovaj kolač sa smokvama je nezaobilazna poslastica na svakoj posnoj slavskoj trpezi, a vrlo je omiljen i kada nije post - s razlogom.

Izvor: YouTube/Screenshot

Recept koji je uobičajen podrazumijeva određeno količinu suvih smokava. Ovo je recept za oko 30:

30 suvih smokava

Isto toliko cijelih očišćenih oraha

250g margarina

200g mljevenog keksa

200g mljevenih oraha

300g šećera

Pola čokolade za kuvanje

Voda

Priprema

1. Smokve treba potopiti u mlaku vodu dok ne omakšuju, a nakon toga u svaku smokvu ubaciti jezgro oraha

2. Šećer se rastopi u oko 15 kašika vode i ostavi dva minuta da proključa. U to dodati margarin i miješati dok se ne otopi.

3. U to dodati mljeveni keks, mljevene orahe i čokoladu za kuvanje i sve sjediniti i izmiješati.

4. Kada se masa ohladi, od nje se naprave kugle, a u svaku kuglu se ubaci po jedna smokva.

Sve se uvalja u mljevene orahe (neki koriste i kokos) i ostavi se da se dobro ohladi u fržideri. 

Kolač se prije serviranja presiječe na pola.

Tagovi