Pekar Milan Rakić na RTS-u ispričao cijelu "nauku" pečenja slavskog kolača!
Sezona je slava, i domaćice uveliko pretražuju Internet i bakine kuvare kako bi pronašle savršeni recept za slavski kolač.
Pekar Milan Rakić u Jutarnjem programu RTS-a je rekao da bi trebalo uzeti kilogram brašna, 500 mililitara vode, dodati dva odsto šećera i dva odsto soli, ulje, prašak za pecivo i kvasac.
Kolač se zamijesi za desetak minuta, potom se tijesto podijeli u kuglice i kada naraste, peče se.
"Slavski kolač peče se 40 minuta, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni", rekao je on.
Pogledajte naš recept za posni slavski kolač i ukrase!
Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/CherriesJDSastojci:
1 kg mekog brašna
1 pakovanje svježeg kvasca
500 ml vode
so
šećer
ulje
Ukrašavanje:
šaka brašna
mlaka voda
Priprema:
Potopiti kvasac u mlaku vodu i dodati po prstohvat soli i šećera, 2 kašike brašna, promiješati i ostaviti na toplom da naraste. Kad se kvasac podigne, zamijesiti tijesto sa brašnom i kašikom ulja. Dodavati mlaku vodu po potrebi, dok se ne zamijesi čvrsto tijesto. Ostaviti tijesto da naraste, pa kad se udvostruči, premjesiti, staviti u podmazan okrugli kalup za kolač i ostaviti na toplom mjestu da naraste (udvostruči se).
Ukrašavanje: Od brašna i mlake vode zamijesiti tijesto da bude tvrdo, zatim ga tanko rastanjiti oklagijom. Pečat (zove se "slovo") utisnuti u rastanjeno tijesto i vaditi ukras. Od ostatka tijesta praviti listiće, grozd ili ptičice, kao ukrase za kolač. Prije stavljanja ukrasa, površinu kolača premazati vodom. Ukras napravljen "slovom" staviti na sredinu, a listiće, ptičice i ostale ukrase ređati po želji, površini kolača. Peći u rerni na 200 stepeni C, oko 40 minuta.