Jednostavno je, a daje sjajne rezultate!
Ako volite pečeni krompir, dobro zapamtite ova dva trika britanskog kuvara Toma Vesterlanda. Jedan ima veze sa sječenjem krompira, a drugi sa tačnim vremenom kuvanja.
Krompir pečen u rerni je odličan ručak ako ga "zalijete" pavlakom i dodate šunku, slaninicu ili drugo povrće, ali je omiljen i kao prilog. Evo kako da bude savršeno krckav spolja, a mekan iznutra!
1. Sjecite "na nepravilno"
Uzmite čvrst krompir, najbolje je da bude bijele sorte, iako kuvari inače preporučuju crveni. Operite ga i isjecite, na nepravilne oblike "tako da ima što više ivica i površina koje će postati hrskave", savjetuje on.
2. Pravilo sedam minuta
Zagrijte rernu na 200 stepeni, ubacite isječeni krompir u dobro posoljenu hladnu vodu, a onda pojačajte vatru i pustite da vri tačno sedam minuta. Ocijedite krompir i slobodno budite grubi prema njemu, neka udara u ivice cjediljke, tako će dobiti još više izbočina koje će se lepo zapeći u rerni. Ubacite ga u pleh, prelijte uljem ili, još bolje, masnoćom od pečenja govedine, kaže on. Na taj način krompir će dobiti bogat ukus.
Ne smanjujte vatru, već pažljivo posmatrajte krompir i čim postane zlatan i hrskav, gotov je!