Profesionalni trikovi za pripremu lososa: Hrskava kožica i meko, sočno meso svaki put kada ga spremate! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super saveti

Profesionalni trikovi za pripremu lososa: Hrskava kožica i meko, sočno meso svaki put kada ga spremate!

Autor Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Lako je, samo zapamtite ove četiri stvari!

Izvor: YouTube/SeriousEats

Bilo da je losos jedna od vaših omiljenih namirnica, ili ste ga prvi put kupili i niste sigurni kako se sprema, predstavljamo vam savjete u koje se "kunu" profesionalni kuvari!

Ova riba je veoma zdrava, ali može biti "pipava" za pripremu, ali ne brinite, ovo su sve tajne pripreme savršenog lososa!

Povezano

Fileti lososa uvijek se pripremaju tako da budu srednje pečeni. Mnogi se pitaju šta raditi s kožom ribe, ili kako znati da je losos gotov iako je iznutra i dalje ružičast? Evo odgovora!

1. Izvadite ribu iz frižidera

Riba, kao ni meso, ne priprema se uz naglu promjenu temperature. Ako je losos bio u frižideru, neka odstoji na sobnoj temperaturi najmanje pola sata.

Potom obavezno osušite filete papirnim ubrusom! Na ovaj način biće hrskaviji, i nećete doći u situaciju da riba počne da se dinsta zbog vode koju je otpustila, naročito ako su fileti prethodno bili zamrznuti.

2. Koji tiganj je najbolji?

Odložite tiganj koji ima neprijanjajući premaz, i uzmite ili tiganj od livenog gvožđa, ili od nerđajućeg čelika.

Tiganj mora biti dovoljno veliki tako da riba ne napravi "gužvu" i naglo spusti temperaturu u njemu. Ako imate samo manje tiganje, pržite u dvije ture.

filet lososa u tiganju Izvor: YouTube/SeriousEats

3. Jačina vatre

Ovo je trik, riba se prži na veoma vrućem tiganju. Ali to ne znači da bi trebalo ringlu da odvrnete do posljednjeg podeoka! Stavite tiganj na srednju vatru ali ga ostavite da se dugo grije. Tek tada u njega stavite ulje, i kada primijetite "talasiće" na površini, znači da se dovoljno zagrijalo.

4. Ne dirajte!

Lososa stavite u ulje tako da je koža dole, i sada je najveći izazov pred vama - da se uzdržite od diranja ili pomjeranja ribe. Koža je izdržljiva, i na toj strani će se filet duže pržiti. Dozvolite koži da postane hrskava, nemojte pomjerati filet rukama niti kuhinjskim alatkama. Znaćete da je vrijeme da je prevrnete na drugu stranu, kada primetite da je donja polovina ribe promijenila boju iz jarke narandžaste u blijedoružičastu. Okrenite filete i dajte im još 3-4 minuta na drugoj strani. Znaćete da je gotovo ako viljuškom bocnete ribu, i možete lako meso da razdvojite na segmente.

Pročitajte i naš vodič za kupovinu ribe!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA