Tradicionalno se ova čorba daje i djeci!
Čorba je uvijek dobar izbor ako želite brz ručak ili večeru, naročito u zimskim danima. Odlična je za varenje, a ova italijanska verzija sadrži i mnogo zdravog bijelog luka. Italijani je spremaju od mlađih glavica i nazivaju "zuppa di aglio fresco" (supa od svježeg bijelog luka), i tradicionalno se njome hrane i djeca koja tek prelaze na pasiranu hranu.
Sastojci:
Tri glavice bijelog luka
Jedna šargarepa
800 mililitara pileće supe (može i od kocke)
Tri žumanjceta
Parmezan
Sušena majčina dušica
Peršun
Maslinovo ulje
So, biber
Tri kriške starog hljeba
Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje i propržite prepolovljene čenove bijelog luka i sitno sjeckanu šargarepu. Jedan čen ostavite, trebaće vam za kasnije!
Nalijte supom kada povrće omekša, dodajte majčinu dušicu i pustite da krčka dvadesetak minuta. Usitnite u blenderu, i vratite na vatru.
U činiji pomiješajte žumanjca i tri kašike parmezana sa dvije kašike maslinovog ulja. Smanjite vatru i na srednjoj jačini dolijte mješavinu jaja, pažljivo miješajući. Začinite solju i biberom, pospite peršunom.
Hljeb natrljajte preostalim čenom bijelog luka, isjecite na kockice i propržite na maslinovom ulju. Pospite supu dobijenim krutonima i poslužite.