Medeni mafini su jednostavni za pripremu a ukus je savršen!
Medenjaci su veoma popularni kolači, ali najčešće uzimamo kupovne jer nismo sigurni kako se prave domaći.
Ako tražite jednostavniju verziju, ovo je najlakši recept za mafine sa ukusom medenjaka, mogu da ih spreme i potpuni početnici!
Sastojci:
125 grama maslaca
75 grama smeđeg šećera
140 grama meda
2 jaja
225 grama brašna
Prašak za pecivo
Začin po želji (cimet, đumbir)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni, kalupe za mafine podmažite maslacem ili stavite papirne korpice u njih.
Maslac i šećer mutite mikserom dva-tri minuta, potom dodajte med i mutite još malo. Sljedeća su jaja, a zatim umiješajte brašno. Ako želite da medenjaci budu malo pikantni, sad dodajte i kašičicu đumbira ili cimeta i umiješajte.
Napunite kalupe do dvije trećine testom, i pecite 20 minuta dok kolači ne narastu i dobiju lijepu zlatnu boju.