Kuhinja

Jeftina i brza pita gužvara: Lako se pravi, gotova očas posla, a svi je obožavaju!

Autor Dragana Božić

Evo kako da napravite ovu jednostavnu i brzu pitu.

Izvor: iStock/Getty Images Plus/Antic Zlatko

Svi je vole, tako da ne možete da promašite ako je poslužite gostima ili počastite svoju porodicu ovom ukusnom pitom. 

Sastojci:

Pakovanje gotovih kora

Tri jaja

200 mililitara jogurta

Šolja kukurznog brašna

Pola šolje ulja

Kesica praška za pecivo

Prstohvat soli

Za premaz:

Dvije kašike kukuruznog brašna

Pola šolje jogurta

Susam za posipanje

Priprema:

U posudi umutite jaja, dodajte jogurt, kukuruzno brašno, ulje, so i prašak za pecivo, pa sve dobro izmješajte.

Pleh podmažite, i na dno položite jednu koru i poprskajte je mješavinom sa malo ulja i kisele vode, odozgo stavite još jednu koru, ponovo poprskajte, pa isto uradite i sa trećom korom.

Zatim, ostatak kora jednu po jednu iscjepkajte, izgužvajte i ubacite u pripremljenu smjesu, a zatim ih ređajte u pleh. Ostavite neupotrebljene samo tri kore.

U manjoj posudi umutite jaja, jogurt i kukuruzno brašno, pa sve izmješajte.

Preko pite stavite jednu koru, poprskajte mješavinom kisele vode i ulja, odozgo stavite drugu koru i opet je poprskajte istom mješavinom. Prelijte dio premaza, odozgo stavite i posljednju koru, nalijte ostatak premaza i pospite susam po želji.

Pitu pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

(MONDO)