Šta mislite: Koji je najbolji način spremanja jaja? | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Šta mislite: Koji je najbolji način spremanja jaja?

Autor Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

Jedna od najhranljivijih namirnica može biti potpuno "uništena" ako se ne priprema na odgovarajući način...

Izvor: YouTube/Downshiftology

Kada pripremate jaja, kako to da učinite, a da zadrže svoja zdrava svojstva? Prema brojnim medicinskim studijama, ova namirnica će najbolje sačuvati hranljivu vrijednost ako se konzumira kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina, zbog čega se i osjećamo sitim.

Međutim, kako da znate da na visokim teperaturama niste "ubili" sve hranljive materije u ovoj namirnici? Kao i kod većine, postoji tanka linija između termičke obrade koja je dovoljno duga da se unište štetni organizmi, ali ne i preduga da se oštete hranljive materije.

Možda će vas zanimati

Ako ih previše držite na vatri, najvjerovatnije ćete uništiti sve antioksidante u njima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala. Jedno istraživanje je pokazalo da ključanje, prženje ili kuvanje u mikrotalasnoj u velikoj mjeri umanjuju količinu antioksidanata u jajima.

O tome koliko dugo je najzdravije kuvati jaja i dalje se vodi polemika, ali vreme koje je najviše spominje kao optimalno jeste 10 minuta. Temperatura treba da bude između 60 i 70 stepeni Celzijusovih. To je dovoljno da se unište potencijalno štetne materije, ali ne i pretjerano dugo da se jaja osiromaše važnim nutrijentima.

Postoji još nešto o čemu se rijetko vodi računa, a takođe je ključno za zdravstvene benefite jaja - temperatura na kojoj se čuvaju. Optimalno je čuvati ih na 7 stepeni Celuzijovih. Na taj način se neće pokvariti, niti će se zamrznuti korisni sastojci i tako izgubiti svoja hranljiva svojstva.

(MONDO)

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA