Bolje od kupovnih!
Napravite balon lepinje, neizostavni dodatak uz ćevapčiće i meso sa roštilja. Posebnu aromu daje puter kojim se premazuju!
Sastojci:
250 g pavlake
5 g sode bikarbone
2 jajeta
400 g brašna
30 ml ulja
150 g feta sira
250 g narendanog tvrđeg kačkavalja
so
puter
Priprema:
Pomiješati pavlaku i sodu bikarbonu i ostaviti da smesa odstoji 15-ak minuta. Dodati jedno jaje, so i ulje i umutiti. Zatim, dodati brašno i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odmori 15 minuta, pa razmijesiti i podijeliti na pet jufki. Svaku oblikovati u lopticu, pa ostaviti da "odmore" još 15 minuta.
U međuvremenu pomiješati narendani tvrdi kačkavalj sa feta sirom i jednim jajetom i izmiješati da feta postane kremast. Svaku lopticu tijesta razvući ručno u lepinju, pa preko staviti punu kašiku smjese od sira. Razvući tijesto preko smjese i dobro zatvoriti, pa razviti oklagijom u lepinju. Tako uraditi sa ostatkom tijesta i smjese. Peći u teflonu bez ulja sa obe strane, lepinjice će narasti popun balona. Ređati na tanjir, a svaku malo premazati puterom.
Prjatno!
(MONDO)