Kuhinja

Tradicionalno banatsko pecivo: Umijesite svetosavske perece - krckave spolja, meke iznutra

Autor Dragana Božić

Brzo se prave i još brže jedu!

Izvor: YouTube/SugarSpunRun

Svetosavske perece tradicionalno su pecivo u Banatu, i jedan od najdražih običaja vezan za Savindan.

Evo kako se pripremaju ove ukusne perece!

Sastojci:

500 grama mekog brašna
300 grama oštrog brašna
Pakovanje svježeg kvasca
So
Šećer
Šolja toplog mlijeka
Šolja tople vode
Decilitar ulja

Priprema:

Kvasac razmutite u mlijeku sa kašičicom šećera, sačekajte da zapjeni pa pomiješajte sa brašnom, uljem i kašikom soli. Mijesite tijesto desetak minuta, dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom, dok ne naraste do dvostruke veličine.

Tijesto podijelite na kuglice, istanjite u male valjke i formirajte perece. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, i neka još jednom narastu dok se rerna zagrije na 250 stepeni. Perece možete namazati umućenim jajetom, posuti susamom ili dekorisati slanim trakama napravljenim od brašna, soli i hladne vode. Pecite dok lijepo ne porumene i zvuče šuplje sa donje strane kada ih kucnete.