Pročitajte šta kuvari nikada ne rade i koji trik koriste za svoje tiganje!
Ako imate tiganj koji koristite svakodnevno jer se ne lijepi, znajte da postoji pravilna i nepravilna upotreba ovog korisnog kuhinjskog posuđa.
Neljepljivi tiganji su odlični jer ne zahtijevaju mnogo masnoće, ali uz ove greške ćete ih uništiti i moraćete da "bacate" pare na novi mnogo češće! Pročitajte i koje su najopasnije greške u pripremi mesa!
Ovo profesionalni kuvari nikada ne rade tiganjima!
1. Metalni pribor
Ne, nikako! Izgrebaće tiganj i moći ćete samo da ga bacite.
"Uvijek koristite silikonske ili plastične špatule, hvataljke ili varjače", kaže Mario Segura, glavni kuvar restorana "Umami burger" u Los Anđelesu.
2. Previše jaka vatra
Srednja vatra je idealna za neprijanjajuće tiganje, jer će previsoka temperatura skratiti životni vijek vašeg tiganja. I to nije sve - neki od premaza ovakvih tiganja nisu ni predviđeni za veoma jaku vatru što znači da se na visokoj temperaturi iz njih mogu osloboditi štetne hemikalije. Pročitajte i na koji način kuhinjske krpe mogu ugroziti zdravlje!
3. Zagrijavanje praznog tiganja
Možda ovo radite jer ste navikli sa tiganjem od livenog gvožđa, ali je to užasno loša ideja za tiganj sa neprijanjajućim dnom.
U tiganju mora biti makar malo maslaca ili ulja, jer ne bi smio da se zagrijeva prazan.
4. Pregrijevanje tiganja
Za tradicionalni azijski vok je dobro ako se malo dimi, ali za vaš tiganj nije. Ako se to ipak dogodilo odmah provjetrite prostoriju.
5. Korišćenje tiganja umjesto roštilja
Ovakvi tiganji nisu namijenjeni da vam spektakularno karamelizuju meso, pa nemojte da se nervirate ako ne dobijate zlatnu, reš koricu. Tiganji koji se ne lijepe namijenjeni su jelima koja se kuvaju blago, ne iznenada i na visokoj temperaturi.
6. Grubo čišćenje
Nikada ne koristite metalni pribor da ga operete, čak ni grubu stranu sunđera ili oštriju četku za posuđe. Premaz tiganja je kao površinski sloj kože, prema njemu morate biti nježni da bi duže trajao.
7. "Bacanje" u fioku
Ako ikako možete, pazite kada odlažete tiganj. Ne bi trebalo da ga samo "ubacite" u fioku sa posuđem, a onda preko njega stavite još nešto. Premaz je osjetljiv i površinu tiganja morate zaštititi makar krpom, pre nego što na njega stavite još nešto. Najbolja opcija je da okačite tiganj na zid, ako imate mjesta.
8. Kuvanje kiselih namirnica
Veoma kisele namirnice, kao što su limun ili paradajz, imaće hemijsku reakciju sa premazom tiganja i značajno će mu skratiti rok trajanja. Kiselina će oštetiti premaz koji omogućava da se hrana ne lijepi i čak može da ga odvoji od podloge.
Trik profesionalnih kuvara
Iako se ovo obično radi samo sa tiganjima od gvožđa, kuvari savjetuju da probate i sa vašim tiganjem. U čist tiganj stavite kašičicu neutralnog ulja i dobro utrljajte papirnim ubrusom, a potom obrišite ostatak. Na ovaj način produžićete rok trajanja, koji je obično oko pet godina. Pročitajte koje ulje nikada ne bi trebalo da koristite za kuvanje!