Kuhinja

Da li ste čuli za Debeli utorak? Slavi se danas, a evo šta je obavezno da jedete

Autor Dragana Božić

Omiljena poslastica na malo drugačiji način

Izvor: YouTube/Screenshot/Joy of Baking

Ako zavirite na sajt "Calendarpedia", otkrićete da se danas širom svijeta slavi Debeli utorak ili kako se još zove Dan palačinki. Ovaj neobični praznik se obilježava 47 dana prije uskršnjeg posta, a kako mu samo ime kaže, to je dan kada se jedu i slave palačinke.

Ono što je zanimljivo kod ovog praznika jeste da ga proslavljaju narodi hrišćanske vjeroispovijesti i to od rimkatolika, pa do luteranaca.

Postoji bezbroj recepata za jednu od najomiljenijih poslastica na svijetu, svaki kuvar ima svoje trikove kako da budu meke i vazdušaste, neko koristi jaja u pripremi, neki preferiraju dijetalniju varijatu bez ove namirnice.

Čak i ako u vašoj porodici ne postoji tradicija proslave Dana palačinki, to nije razlog da ih ne obradujete ovom omiljenom poslasticom, a naš prijedlog je niskokalorična varijanta sa bananom.

Sastojci:

1 banana

1 jaje

1 bjelance

50 g ovsenih pahuljica

cimet

ulje

Priprema:

Izgnječiti bananu, pa joj dodati umućeno jaje sa bjelancetom. Dodati ovsene pahuljice i sve dobro umutiti ručnim mikserom, da se pahuljice usitne i smjesa bude ujednačena. U tiganj kanuti malo ulja, zagrijati ga, pa peći palačinke. Gotove palačinke posuti cimetom i urolati.