Originalni recept za Tri leće: Slatkiš zbog kojeg svi drugi kolači padaju u zaborav | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Originalni recept za Tri leće: Slatkiš zbog kojeg svi drugi kolači padaju u zaborav

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Svi se slažu - ukus je božanstven!

Izvor: YouTube/Screenshot/Homemade Recipes / Kuzhina e Albës

O porijeklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mlijeka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, spominju se i Albanija i Turska...

Ono oko čega se svi slažu jeste da mu je ukus božanstven...

Sastojci: 

6 jaja

prstohvat soli

160 g šećera

180 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Fil:

400 g zaslađenog kondenzovanog mlijeka

2,5 dl slatke pavlake

2,5 dl mlijeka

Karamel:

150 g šećera

30 g putera

2 dl slatke pavlake

prstohvat soli

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanjaca, pa bjelanca umutite mikserom u snijeg. Dodajte prstohvat soli, a onda i šećer, i mutite dok masa ne bude čvrsta. Potom varjačom umiješajte žumanjca, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano promiješajte. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 do 20 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni C. 

Sjedinite kondenzovano mlijeko, slatku pavlaku i mlijeko. Kolač izvadite iz tepsije, pa u nju sipajte trećinu pripremljenog preliva. Vratite patišpanj u tepsiju, tako da donja strana bude okrenuta prema gore. Skinite papir za pečenje i patišpanj izbockajte viljuškom, a onda prelijte ostatkom preliva. Ostavite desetak minuta da upije, pa premažite karamel prelivom.

Šećer u šerpici zagrijte na srednje jakoj vatri da se rastopi i dobije smeđu boju. Sklonite šerpicu sa vatre, pa dodajte kašiku putera i prstohvat soli. Zatim dodajte zagrijanu slatku pavlaku, vratite na ringlu i kuvajte još par minuta dok ne dobijete gustinu sirupa na razmućivanje. Kolač dobro ohladite u frižideru. 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA