Obavezno probajte
Za doručak ili kao predjelo, odlučite sami!
Sastojci:
1 kg lisnatog tijesta
2 žumanjceta
Fil:
1 kg vrganja
1 ½ čaša pavlake za kuvanje
2 srednje glavice crnog luka
1 struk peršuna
1 dl bijelog vina
3 kašičice senfa
so
biber
začin C
Priprema:
Lisnato tijesto rastanjiti, čašom isjeći na krugove. Iz polovine krugova manjom čašom vaditi prstenove. Cijele krugove premazati žumanjcetom, pa preko poklopiti prstenovima, malo pritisnuti i premazati žumanjcetom. Tijesto koje je ostalo prilikom vađenja krugova (poklopci) takođe premazati žumanjcetom. Sve staviti u podmazan pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni C, otprilike 10 minuta (treba da nadođu, ali ne i da pregore). Fil: Na ulju propržiti isjeckan luk, pa dodati isječene vrganje. Dinstati par minuta, pa dodati peršun, biber, so, začin C i senf. Dinstati poklopljeno da pečurke puste vodu i da se u njoj skuvaju (uz povremeno miješanje). Nakon 10 minuta dodati bijelo vino, poklopiti i kad su pečurke kuvane, sipati pavlaku. Poklopiti i kuvati dok ne provri, pa skinuti poklopac i kuvati dok smjesa ne postane gusta. Ohlađene pogačice puniti toplom smjesom, pa staviti poklopce i služiti.