Poslastica koju ćete stalno praviti
Savršeno meko tijesto citrusnog ukusa i unutra čokoladni fil... Zvuči kao kulinarska bajka! Pripremite ovaj jednostavan kolač i oduševite cijelu porodicu!
Sastojci:
2 jajeta
550 g brašna
2 pomorandže
15 g svježeg kvasca
60 g šećera
1 kašika putera
prstohvat soli
Ostalo:
1 jaje
malo mlijeka
čokoladni krem
Priprema:
Oljuštiti pomorandže, pa kriške isjeći na pola. Pomiješati sa jajima, šećerom i rukama izdrobiti svjež kvasac i dodajte. Smjesu usitniti u blenderu, otprilike 5 minuta, pa procijediti. Dodati trećinu brašna, prstohvat soli, pa sve dobro promiješati. Dodati ostatak brašna i kašiku putera, opet izmješati. Tijesto će se lijepiti za ruke. Pokriti i ostaviti sat vremena da nadođe. Ruke nauljiti, pa premijesiti tijesto. Istresti ga na pobrašnjenu podlogu, još malo premjesiti, pa rukama otkidati komade veličine pesnice (otprilike će ih biti 6). Uz malo ulja oblikovati jufke i ređati ih u nauljen kalup za kuglof. Pokriti i ostaviti da naraste još sat vremena. Premazati jajetom razmućenim u malo mlijeka. Špric za fil napuniti čokoladnim kremom, pa ubosti u sredinu jufke i istisnuti fil. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni C otprilike 40 minuta.