Omiljena poslastica na malo drugačiji način
Ako zavirite na sajt "Calendarpedia", otkrićete da se danas širom svijeta slavi Debeli utorak ili kako se još zove Dan palačinki. Ovaj neobični praznik se obilježava 47 dana prije uskršnjeg posta, a kako mu samo ime kaže, to je dan kada se jedu i slave palačinke.
Ono što je zanimljivo kod ovog praznika jeste da ga proslavljaju narodi hrišćanske vjeroispovijesti i to od rimkatolika, pa do luteranaca.
Postoji bezbroj recepata za jednu od najomiljenijih poslastica na svijetu, svaki kuvar ima svoje trikove kako da budu meke i vazdušaste, neko koristi jaja u pripremi, neki preferiraju dijetalniju varijatu bez ove namirnice.
Čak i ako u vašoj porodici ne postoji tradicija proslave Dana palačinki, to nije razlog da ih ne obradujete ovom omiljenom poslasticom, a naš prijedlog je niskokalorična varijanta sa bananom.
Sastojci:
1 banana
1 jaje
1 bjelance
50 g ovsenih pahuljica
cimet
ulje
Priprema:
Izgnječiti bananu, pa joj dodati umućeno jaje sa bjelancetom. Dodati ovsene pahuljice i sve dobro umutiti ručnim mikserom, da se pahuljice usitne i smjesa bude ujednačena. U tiganj kanuti malo ulja, zagrijati ga, pa peći palačinke. Gotove palačinke posuti cimetom i urolati.