Kako pripremiti krompir da bude zdrav i dijetalan
Krompir je odličan izvor je minerala kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, sumpor, hlor, natrijum. Porcija od 250 do 300 grama će vam obezbijediti gotovo punu dnevnu potrebu za vitaminom C, polovinu neophodnog kalijuma i desetinu fosfora i gvožđa. U 100 g krompira ima oko 73 kalorija, 1,9 g proteina i 16,6 g ugljenih hidrata.
Osobe koje žele da oslabe zaziru od ove namirnice vjerujući da ona goji. Ono što, pak, zanemaruju, jeste da krompir ima obilje hranljivih materija koje su neophodne našem organizmu za pravilno funkcionisanje. Stručnjaci naglašavaju da ovu namirnicu ne treba izbjegavati, već joj ograničiti unos.
Takođe, vrlo je važno kako se priprema. Što je krompir manje termički obrađen, to zadržava više korisnih supstanci. Na primjer, bareni krompir je zdraviji od pirea. A ono što većina ne zna jeste da se u kori ove namirnice zadržava velika količina vlakana, vitamina, minerala i kalijuma, a koji su veoma korisni za zdravlje.
Ako želite da ga pripremite na najzdraviji način, nemojte uklanjati ljusku, bilo da ga kuvate ili pečete bez dodatog ulja.Tek poslije ova dva načina kao zdrava opcija dolazi barenje bez ljuske. Najlošije je kada se prži na ulju.
Kako ga najbolje pripremati?
Prije kuvanja ove vrste povrća, ono se mora dobro oprati, pa čak i neko vrijeme ostaviti da odstoji u vodi. Stavite ga u vodu, sačekajte dok ne proključa, procijedite, pa sipajte svježu vodu i ponovo kuvajte. Kod ove vrste pripreme najbolje je koristiti mladi krompir jer je njegova ljuska najtanja od svih.