Savjeti

10 trikova za torte koje znaju samo poslastičari: Dobro ih zapamtite, naročito poslednji - baš tu većina napravi grešku!

Autor Dragana Božić

Profesionalni poslastičari ovako prave torte i nikada im se ne desi da patišpanj ne uspije!

Izvor: YouTube/PreppyKitchen

Torte su ukras trpeze, način da dragim ljudima pokažemo koliko nam je stalo tako što ćemo uz puno ljubavi i truda napraviti "komplikovanu" i lijepo ukrašenu poslasticu.

Dobri poslastičari reći će vam da je tajna savršene torte u dobrom patištpanju, a iako on djeluje jednostavno, mnogo toga možete da "zabrljate" ako se ne pridržavate njihovih savjeta.

Nejednako ispečena torta, ili patišpanj koji se neravnomjerno podigao i ispupčio, pa čak i kuhinjska katastrofa zvana patišpanj koji se zalijepio za kalup i iskidao dok ste ga vadili, sve ovo može da se desi ako ne pazite dok spremate ovo tijesto. Pratite savjete i biće ukusno, sočno i ravnomjerno raspečeno, zaboravite suv ili zagorio patišpanj!

1. Koriste kuhinjsku vagu

Pečenje je "egzaktna nauka" i ne možete odokativno da pravite patišpanj kada su u pitanju recepti za tortu. Premalo ili previše nekog sastojka uticaće i na ukus, i na teksturu kore za tortu.

2. Izvadite sastojke iz frižidera

Recepti za torte najbolje uspijevaju ako ste izvadili i jaja, i maslac iz frižidera najmanje pola sata prije miješenja. Hladni sastojci remete ravnotežu recepta. Jaja na sobnoj temperaturi biće vazdušastija, a maslac kremast.

3. Prosijte brašno

Ne možete brašno za tortu istresti direktno iz kese ili tegle i očekivati da dobijete lijep patišpanj. Obavezno ga prosijte makar kroz sitnu cjediljku. Neprosijano brašno ne nosi samo rizik grudvica, već i pogrešne količine brašna u receptu.

4. Znaju kako se tijesto muti

Nije svejedno šta ćete prvo pomiješati s čim. Bilo da radite varjačom ili mikserom, torte se mute nježno, jer će previše pokreta razviti gluten u brašnu zbog čega će tijesto biti tvrdo i gumenasto.

5. Koriste kalup prave veličine

Nije bez razloga u receptu za tortu istaknuto koliki bi pleh ili kalup trebalo da koristite. Premali će dovesti do torte koja se možda neće ispeći u sredini i iscureće, a preveliki do previše tanke kore koja može da zagori.

6. Podmažu kalup maslacem

Ako imate neprijanjajući kalup, ili mislite da ste prebrinuli posao sa papirom za pečenje, varate se. Maslac vrši višestruku funkciju pri pečenju torte. Omogućava da se ona lakše izvadi iz kalupa, ali to je tek početak priče. Prava količina maslaca čini da se spoljašnja kora lijepo zapeče i dobije zlatnu boju. Ako uopšte ne stavite maslac, rizikujete da se torta prepeče i osuši na ivicama. Znajte i da previše maslaca može učiniti da torta zagori. Premažite tankim slojem i nemate šta da brinete.

7. Peku u sredini zagrijane rerne

Nemojte umutiti tijesto i onda se sjetiti da upalite rernu. Neka se ona dobro zagrije dok radite s tijestom, i kalup stavite na centralnu rešetku. Tijesto će se ispeći ravnomjerno. Sačekajte da tijesto počne da se podiže, i na pola pečenja brzo otvorite rernu i zarotirajte ga, tako da budete sigurni da se svaki dio torte pekao i bliže grejaču, i bliže vratima rerne.

8. Ne otvaraju rernu

Trenutak koji smo maloprije pomenuli, kada ćete zarotirati kalup, jedini je put kada vam je dozvoljeno da otvorite rernu i zavirite unutra. Ako to prečesto radite da biste provjerili patišpanj, temperatura u rerni se spušta i torta "propada" u centru.

9. "Skidaju" pet minuta pečenja

Pet minuta prije kraja pečenja po receptu, možete izvaditi patišpanj i brzo ga bocnuti čačkalicom. Ako izađe suva, vadite ga, gotov je!

10. Ne pipaju tortu dok je vruća

Miris patišpanja koji se tek ispekao je čaroban i osjetićete želju da odmah počnete da siječete. Ni slučajno! Profesionalni poslastičari izruče tortu na žicu za hlađenje peciva. Tako se hladi i odozgo, i odozdo i nećete dobiti patišpanj koji je na dnu gnjecav od pare. Tek kada je potpuno hladna, smijete da je siječete.

Tagovi